Köszönet a munkájáért!

0
294

 

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” – írja Kodály Zoltán. Ahhoz, hogy megszerezzük, ápoljuk és továbbvigyük, szükség van olyan személyekre, akik szívvel-lélekkel dolgoznak e nemes cél érdekében.
Az elmúlt napokban, hetekben honfitársaink közül újabb két személy vehetett át magyar állami kitüntetést. Viola Éva a tengermelléki magyarság megmaradásáért dolgozik. A díjátadón akkor a zágrábi magyar nagykövet kifejtette, hogy az elismerés szimbólumértékű is, mert nemcsak a kitüntetett számára fontos üzenet, hanem mindazok számára is, akik a magyarság megmaradásáért dolgoznak Horvátországban. Mert mint mondta, a magyar állam igenis számon tartja és elismeri mindazok munkáját, akik mindent megtesznek azért, hogy a magyarság identitása, kultúrája megmaradjon ebben az országban.
A múlt héten Ognjenović Kettős Zsuzsannát, a mi Zsuzsa tanárnőnket tüntették ki, akinek a horvátországi magyarság körében kifejtett közel négy évtizedes áldozatos oktató-nevelő munkáját, valamint fáradhatatlan kultúraszervező és hagyományőrző tevékenységét ismerték el ezzel. Mert mint De Blasio Antonio főkonzul is mondta a díj átadásakor, nélküle a horvátországi magyar kulturális élet sokkal szegényebb lenne. Tapasztalatánál, szorgalmánál és elhivatottságánál pedig csak a szíve nagyobb – hangzott el.
A tanárnő időt és fáradságot nem kímélve dolgozik: több iskolában tanít, kórusokat, népi tánccsoportokat vezet. Ott van minden hétvégi rendezvényen vagy a kórus, vagy valamelyik táncegyüttes vezetőjeként, de gyakran szervezőként is. A diákokat versenyekre, szemlékre kíséri. A táncosokkal edzőtáborozik, de velük van egy-egy többnapos eseménysorozaton is. Azt mondja, mindez számára nem munka, ő mindezt küldetésként éli meg.
Mi pedig mindannyian, akiket tanított és akiket tanít, büszkék  vagyunk arra, hogy a magyar kultúra iránti szeretetet, odaadást tőle tanulhattuk, és ezért köszönettel tartozunk neki.  Mindez pedig arra is kötelez bennünket, hogy a kultúra művelésének feladatát mi is tovább hagyományozzuk gyerekeinkre. Mert nekik is meg kell tanítanunk, hogy a tevékeny ember a magyar kultúrát nemcsak ápolni, hanem gyarapítani is képes.