Kínai főiskolások Baranyában és Szlavóniában

0
790
kinai

Május végén kínai főiskolai hallgatók látogattak el a Drávaszögbe és Kelet-Szlavóniába. A cél, hogy betekintést nyerjenek a Magyarország határán túli magyar közösségek kultúrájába, valamint megismerjék szűkebb-tágabb életkörnyezetüket és a háború sújtotta országrészben élő emlékképeket.

Pajrok Andor, a bajai Eötvös József Főiskola nemzetközi kapcsolatok koordinátora és a kínai program felelőse elmondta, a hallgatók egy évet tanulnak az Eötvös József Főiskola angol nyelvű előkészítőjén, ahol többek között a magyar kultúrtörténettel és a magyar nyelv alapjaival is megismerkednek.

– Számos programmal, szabadidős tevékenységgel igyekszünk külföldi hallgatóinkat bevonni a magyar nyelv és kultúra rejtelmeibe, így országjáró kirándulásokat, magyar nyelvű alapozó képzést szervezünk részükre. Valamennyien nagy érdeklődéssel követik a tananyagrészeket, és rendszeresen készülnek a magyar nyelvű órákra – mondta Pajrok Andor.

Horvátországi látogatásuk alkalmával a hallgatók hajótúrát tettek a Kopácsi-rét Természetvédelmi Parkba, megtekintették Vukovár városát és az ovčarai emlékparkot. Mindeközben megkóstolhatták a horvátországi magyarság gasztronómiai jellegzetességének számító csíptetős pontyot és a hegyibabot, míg a hazai borkultúrával a vörösmarti Josić étteremben ismerkedtek.

Xiao Sun kínai hallgató elmondta, hogy szájízétől nem esik messze az itteni gasztronómia, így újabb élményekkel gazdagodva, kellemes érzéssel köszöntek el a Drávaszögtől.

kinai

A bajai főiskolai hallgatók körében egyre népszerűbb a Drávaszög, a táj sokszínű és gazdag kultúrtörténete egyre többüket csábítja arra, hogy a horvátországi magyarság körében teljesítsék a kötelező szakmai gyakorlatot.

Varga József, a kopácsi Arany János Kultúregyesület elnöke elmondta, az egyesület a különböző rendezvényei kapcsán már több ízben fogadott főiskolai hallgatókat.

– A július elején sorra kerülő egyhetes gyermektáborunkban is két nemzetiségi tanító szakos hallgató fog segédkezni. A gyerekekkel való foglalkozások során nagy hasznát vesszük annak az új ismeretanyagnak, amellyel ők rendelkeznek – mondta Varga József.

A szakmai gyakorlat teljesítése mellett a résztanulmányok folytatása is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, így az aktuális tanévben az Eötvös József Főiskoláról két közgazdász hallgató folytat résztanulmányokat az Eszéki J. J. Strossmayer Egyetem Közgazdaságtudományi Karán. (mt)