Keserű almaszüret

0
10

Itt az almaszüret ideje, a horvátországi ültetvényeken mintegy 70 ezer tonnányit szednek majd le, a gyümölcs mindenki számára édes (esetleg savanykás), kivéve a termelőket. Számukra igencsak keserű lesz, mert miközben szüretelnek, a horvát boltok tele vannak külföldi almával. Ezek legnagyobbrészt Lengyelországból érkeznek, ahol éppen hatalmas hűtőházkisöprés van folyamatban, így próbálnak megszabadulni a tavalyi készlettől. Ezt a hazai boltok potom pénzért megveszik, majd tízszeres áron adják el úgy, hogy közben sokszor hazai termelők portékájának tüntetik föl.

A termelők el vannak keseredve, szerintük Horvátországnak is hasonlóan kellene cselekednie, mint Németországnak vagy Ausztriának, ahol az almaszüret idején nem engedélyezett a behozatal, hogy a helyi friss termék kerülhessen a piacra.

Az almakészlet raktározásával is gond van nálunk, mert csak 50 ezer tonnának van hely, így a többi, ha pár napon belül nem adják el, a kukába kerül.

Az almatermesztőkre így rájár a rúd, két egymás utáni évben a fagy tette tönkre az ültetvényüket, most pedig a külföldről behozott alma.

A horvát mezőgazdasági minisztérium idén 20 millió kúnával támogatta a termelőket, de a már jó ideje elhanyagolt ágazat esetében ez csak tűzoltásra volt elegendő.

Mindez a termelők szerint az évek óta lejtmenetben lévő horvát almatermesztés további hanyatlásához vezet, és a 8-10 millió tonnás európai piac meg sem érzi ezt a veszteséget. Csak mi, hazai fogyasztók.