Jön az euró?

0
29

Jelenleg 19 ország használja az eurót az unióban, további négy törpeállam engedéllyel, míg Koszovó és Crna Gora önhatalmúlag vezette be.

Az euró bevezetése számtalan előnyt jelentett a tagállamoknak, de számos problémát is felszínre hozott. A közös pénzzel és a közös piaccal nagyot nőtt a tagországok egymás közötti és unión kívüli kereskedelme is, gazdaságilag erősebbé váltak. Azonban a saját pénzről való lemondással lemondtak a saját gazdaságuk pénzügyi eszközökkel való élénkítéséről is. Az euró legnagyobb problémája, hogy közös gazdaságpolitika nélkül nem lehet közös pénzt hatásosan üzemeltetni.

A közös pénznem bevezetésével párhuzamosan megszűntek a nemzetek saját valutái, azonban az átállás nem volt zökkenőmentes. Európában még most is rengeteg német márkán, francia frankon, spanyol pesetán vagy olasz lírán csücsülnek az emberek, ez mintegy 15 milliárd eurónak megfelelő összeg. Ráadásul ezek nagy része elveszett, mert 12 nemzeti banknál már lejárt a visszaváltás határideje. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 5 milliárd eurónyi összeg maradt feleslegesen az embereknél. A bevonásnak nem volt viszont határideje a németeknél, így ők nem is kapkodták el a márkájuk euróra váltását, még ma is több mint 12,5 milliárd márka van magánkézben.

Horvátország július elején kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II).

Az euró bevezetését legkésőbb 2024-re tervezik, addigra az ország megfelelhet valamennyi maastrichti kritériumnak.

Míg a horvát gazdasági és pénzügyi szakemberek támogatják, a polgárok szkeptikusak az euró bevezetését illetően, és csak a megkérdezettek 40 százaléka térne át a közös európai valutára. Az ellenzők leginkább az inflációtól és az átváltás árfolyamától félnek, főleg a hitelkötelezettségek és a fizetések miatt. A szakemberek szerint az euró bevezetésekor egy kismértékű árnövekedésre lehet majd számítani minden területen, különösen az összegek kerekítése miatt, de lesznek olyan szolgáltatók is, akik nagyobb mértékben növelhetik az áraikat.

Az, hogy számunkra, átlagpolgárok számára előnyős vagy hátrányos lesz-e az egységes európai valutához való csatlakozás, majd csak 2024 után derül ki.