Jókai Mórnak állítottak mellszobrot Zágrábban

0
59

Jókai Mórnak, a nagy magyar mesemondónak állítottak mellszobrot múlt csütörtökön Zágrábban, a Bundek-tó melletti Írók alléján. A zágrábi mellszobor a második Jókai-emlék Horvátországban. Jókai gyakran megfordult Fiumében (Rijeka) és Abbáziában (Opatija), látogatásainak emlékét 2014 óta őrzi emléktábla Fiumében is.

A rendezvényen Magyar József zágrábi magyar nagykövet felolvasta Balogh Csabának, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkárának a beszédét, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a szoboravatón.

Balogh Csaba Magyarország és Horvátország kulturális, kisebbségi, valamint a két főváros testvérvárosi együttműködésének jelentős eseményeként említette Jókai mellszobrának a felavatását.  Meggyőződésének adott hangot, hogy a neves kortársaihoz, Victor Hugóhoz és Charles Dickenshez mérhető tehetségű magyar író mellszobra, valamint az aznap délelőtt felavatott új magyar nagykövetségi épület és az eredeti szépségét két évvel ezelőtt visszanyerő nagyköveti rezidencia a horvát főváros köztereit és építészeti örökségét gyarapító értékek.

„Éppen ezért bízom abban, hogy a zágrábiak nemcsak elfogadják, hanem kedvelni, szeretni fogják ezeket a Magyarországot is megjelenítő helyeket – miként a budapestiek is befogadták és a magukénak vallják a Ludovika parkjában Miroslav Krleža szobrát” – fogalmazott.

Az államtitkár beszédében köszönetet mondott Milan Bandić zágrábi polgármesternek, hogy a legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor emléktáblája és a demokratikus Magyarország első miniszterelnöke, Antall József mellszobra után újabb magyar jelet helyezhettek el Zágrábban.

A Zágrábi Magyar Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezésére, Zágráb és Budapest támogatásával, valamint a magyar kormány (KKM) pénzügyi hozzájárulásával állították fel Győrfi Lajos szobrászművész bronz műalkotását a horvát fővárosban. Az Írók alléját (Aleja književnika) Jókai mellett Szergej Jeszenyin és Alekszandr Puskin orosz, valamint Ivan Vazov bolgár író mellszobrai is díszítik.

Az emlékművet Jókai Mór halálának 115. évfordulóján avatták fel. Jókai gyakran megfordult Fiumében (Rijeka) és Abbáziában (Opatija), látogatásainak emlékét 2014 óta emléktábla őrzi Fiumében is. A zágrábi mellszobor így a második Jókai-emlék Horvátországban. Jókai több regényében is feltűnik a horvát tengerpart (A három márványfej című regényének a dubrovniki várkaput díszítő domborművek adták a címét, a Kvarner-öbölben játszódik az Egy játékos, aki nyer című regénye), és nevét sokan ismerik Horvátországban, számos műve megjelent horvát fordításban.

A szoboravatón többek között jelen volt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, Bacskai József gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár, valamint Mladen Andrlić, Horvátország budapesti nagykövete is.