II. Erzsébet a leghosszabb ideje regnáló uralkodó

1231
kiralynő

Kilencven évvel ezelőtt, 1926. április 21-én született II. Erzsébet királynő, aki a leghosszabb ideig a trónon ülő brit uralkodó. Alig tízévesen lett trónörökös, amikor apját VI. György néven váratlanul királlyá koronázták, ő maga 26 évesen ült fel a trónra. Születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk róla néhány érdekességet.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor VI. György király leányaként Londonban született. 1952-ben lépett a trónra. Nagy-Britannia és Észak-Írország uralkodói címén kívül ő volt Antigua és Barbuda, Ausztrália, a Bahama-szigetek, Barbados, Belize, a Fidzsi-szigetek, Jamaica, Grenada, Kanada, Mauritius, Pápua Új-Guinea, a Salamon-szigetek, Saint Lucia, Tuvalu, Új-Zéland, Saint Vincent és Grenadine-szigetek, Saint Lucia, Saint Christofer és Nevis Államszövetség államfője is. Férje Fülöp edinburghi herceg, gyermekei: Károly, a trónörökös, valamint Anna, András és Edward.

Tavaly szeptember 9-én rekordot állított föl: ő a leghosszabb ideig trónon ülő brit uralkodó. Ezzel megelőzte az addigi csúcstartót, a saját ükanyját, Viktória királynőt is, aki 63 éven, 7 hónapon és 2 napon át állt Nagy-Britannia élén.

Soha nem járt iskolába
Soha nem járt iskolába, őt és húgát, Margit hercegnőt a patinás Eton College professzorai oktatták a Buckingham-palotában. Leginkább történelmet és alkotmányjogot tanult, de tökéletesen beszél franciául is.  Nevelőnője, Bobo egész életében mellette szolgált, 1991-ben hunyt el. A királynő a királyi mauzóleumba temettette el. Ő az egyedüli nem királyi fenség, aki ebben a mauzóleumban nyugszik.

1953. június 2-i koronázása volt az első esemény, amit élőben közvetített a televízió.

Ő a negyvenedik angol uralkodó Hódító Vilmos óta.

Férjével ők voltak az első királyi pár, amely bevezette a „királyi látogatásokat”, különféle országokat, városokat kerestek fel. Ez a hagyomány azóta is szerves része az uralkodói család mindennapjainak.

Királynői teendői közé tartozik a parlament megnyitása, amit uralkodása alatt csak kétszer mulasztott el. Mind a kétszer terhessége miatt maradt távolt az ülésmegnyitótól.

Kora ellenére a királynő nincs elmaradva a mai kommunikációs trendeket illetően: van saját csatornája a Youtube-on, oldala a Facebookon, jelen van a Twitteren (hat évvel korábban odaért, mint Obama!), sőt az unokáival sms-ben tartja a kapcsolatot.

Még ennél is komolyabb tech-guruság, hogy II. Erzsébet 1976-ban küldte az első e-mailjét, méghozzá egy brit katonai bázisról.

Erzsébet tud vezetni, 1945 óta van jogosítványa, amit akkor szerzett meg, amikor belépett a brit hadseregbe. Lazán kapcsolódik, hogy II. Erzsébet az egyetlen ember Nagy-Britanniában, aki jogosítvány és rendszám nélkül is vezethetne, ha épp olyan kedve lenne. Ezenkívül ő az egyetlen,  akinek nincs útlevele, sem semmilyen személyes igazolványa.

Erzsébetről rengeteg festmény és portré készült, egész pontosan 129 hivatalos (ebből kettőn ábrázolják együtt a férjével). Az első portrét 1933-ban, hétéves korában festette róla a magyar László Fülöp Elek, akit az utolsó udvari festőként tartanak számon. 2003-ban még egy hologramos portrénak is modellt ült a királynő, összesen tízezer képet lőttek róla, hogy összejöjjön a térbeli hatás.

Sok mai politikussal ellentétben II. Erzsébetről nem lehet azt mondani, hogy egy percet sem dolgozott életében: a királynő (akkor még egyszerű trónörökösként) szerelőként dolgozott a második világháborúban, így valószínűleg ő az egyetlen királynő, aki nem esik zavarba, ha gyújtógyertyát kell cserélnie egy autó motorjában. Azóta sem pihen, a rengeteg hivatalos eseményhez, alapítványhoz és jótékonysági szervezethez tartozó feladat sem mondható szabadidős tevékenységnek vagy hobbinak.

„Azért hordok színes ruhákat, hogy észrevegyenek a tömegben” – mondta egyszer. Erzsébet sem tudja, mennyi kalapot, kabátot, estélyi ruhát hordott az elmúlt évtizedekben. A protokoll szerint a királynő egy ruhát csak egyszer vehet fel. Ez az utóbbi években változott, így kevesebbe kerül a monarchia fenntartása.