Horvátországi magyar festőművészek képei Splitben

0
296
09-Killits-4

Split – Horvátországi magyar festők képeiből nyílt kiállítás szeptember 2-án  a spliti Városi Múzeumban. A kiállítást a HMDK Split-dalmát megyei egyesülete szervezte.

Diocletianus császár palotájának kellős közepén, nem messze a híres Aranykaputól, illetve Grgur nini püspök monumentális szobrától, a városi múzeum kiállítótermében nyílt meg szeptember 2-án a horvátországi magyar festőművészek képeiből összeállított kiállítás.

– Egy hosszú szervezés és néhány időponthalasztás után sikerült végre összehozni ezt a kiállítást, Split városa és a magyar kisebbségi tanács támogatásának köszönhetően. A tárlatot kilenc baranyai és két Split-dalmát megyei amatőr festőművész képeiből állítottuk össze, 41 alkotást mutatunk meg a nagyközönségnek. A tengermelléken élő művészeink Milet Irén vajdasági születésű amatőr festő, aki sokáig Baranyában élt, 1987-ben költözött le a tengerpartra. Eddig nem szerepelt kiállításon, most festményeivel nagy tetszést aratott. Törőcsik Antal szintén vajdasági születésű, de már 1976 óta él a Split közelében. Képzett művész, tájképein általában a Cetina folyó és annak környéke látható. Neki ez már a sokadik kiállítása – mondta el lapunknak Kollár István, a szervezet elnöke, aki hozzátette azt is, hogy a kiállítást már államalapító királyunk ünnepére tervezték, de a teremet csak a mostani időpontra kapták meg.

 

A megnyitó

A kiállítás megnyitóján először a Városi Múzeum igazgatónője üdvözölte a jelenlévőket, majd Kollár István elnök és városi magyar kisebbségi képviselő köszöntötte a nagyszámú egybegyűltet. A város képviseletében Marica Ružić kissebségi tanácsos szólt, majd pedig Keresztes Árpád hercegszőlősi festőművész mutatta be a kiállított festményeket.

– Nem akármilyen nap ez a mai: a spliti magyaroknak először van alkalmuk betekintést nyerni távolabb élő nemzettársaik művészi alkotásaiba, a baranyai magyar festők pedig szintén első alkalommal állítják ki festményeiket így, szervezett formában itt, a dalmát tengerparton. Úgy érzem, hogy ez a mai tárlatmegnyitó az együvé tartozás jelképét hordozó ünnep is mindannyiunk számára – mondta többek között Keresztes Árpád, akit lánya, Csilla, aki szintén foglalkozik festészettel, valamint másik két baranyai festőművész is elkísért.

A tíz napig nyitva tartó kiállítást „hivatalosan” a spliti tiszteletbeli magyar konzul, Ivo Staničić nyitotta meg.