Horvátországba került az Örökségünk rövidfilm- pályázatának egyik díja

359

Tíz országból negyvenkét mini dokumentumfilm, valamint hét országból harmincöt klip érkezett az Örökségünk mozgalom meghirdetett pályázatára. A pályázók között volt Vukovár-Szerém megye magyarsága, akik Mandácskó Eszter Petőfi-ösztöndíjas közreműködésével jelentkeztek, és kisfilmjük harmadik helyezést ért el.

Két kategóriában összesen egymillió forintnyi díjat ítélt oda a zsűri, amelynek tagja volt: Csibi Krisztina igazgató, Magyarság Háza; Sipos Ika elnök, Ausztráliai Magyarok Szövetsége; Bokor Balázs elnök, Magyar Hollywood Tanács; Kapitány Zsolt alelnök, Tolna Megyei Önkormányzat; Szabó Péter, Paks polgármestere.

Az Örökségünk elnevezésű mozgalom egy határon túli magyar középiskolások táborában született dallal kezdődött. Gyulai István 2013-ban írta meg az Örökségünk című dalt, 2014-ben megnyerte zenekarával az Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivált, majd három paksi újságíró, illetve televíziós szakember készített hozzá egy klipet, Paks három határon túli testvérvárosát is bevonva. A bemutató élményein felbuzdulva 2016-ban „útjára bocsátották” a dalt, és megszólították a világ magyarságát is, hogy mások is csatlakozzanak oly módon, hogy elkészítik saját otthonuk, közösségük videoklipjét.

A kezdeményezést támogatta a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Paksi Atomerőmű és Paks városa is.

Az Örökségünk klip kategória harmadik helyezettje lett Vukovár-Szerém megye magyar közössége. A kisfilmben kórógyi és čakovcii gyerekek, valamint vinkovcei és vukovári felnőttek szerepelnek. A filmet Mandácskó Eszter Petőfi–ösztöndíjas készítette a Drávatáj magazinműsor munkatársainak közreműködésével.