HMDK: Juhász a MESZ semmittevéséről beszélt

0
434
05-sajtotajekoztato

A többségében a MESZ-listákon indulókból összeálló kisebbségi önkormányzatok és a parlamenti képviselő semmit sem tettek azért, hogy több magyar nemzetiségű dolgozzon a baranyai  „rendes” önkormányzatokban – hangzott el a HMDK vezetőségének keddi sajtótájékoztatóján.

A HMDK ügvezető elnöke, Jankovics Róbert és a szervezet két alelnöke, Varga Gábor és Sipos Sándor azzal a szándékkal tartottak sajtótájékoztatót, hogy reagáljanak  Juhász Sándor parlamenti képviselőnek, a MESZ elnökének a magyarság hivatalokban, önkormányzatokban való alulfoglalkoztatása ügyében tett kijelentéseire.

– Tény, hogy a magyarok létszáma sehol sem felel meg a törvényi követelményeknek, és ez egy olyan égető probléma, amit mi évek óta hangoztatunk. Az viszont, hogy erről Juhász Sándor beszél, akinek jelenleg is a kezében van minden „hatalmi” eszköz ahhoz, hogy ezt megoldja, ugyanakkor nem javasol semmilyen megoldást vagy lépést, amit az ügyben meg szándékozik tenni, több mint arcátlanság – mondta Jankovics Róbert. Majd hozzátette: „Egy éves parlamenti mandátuma alatt a kisujját sem mozdította azért, hogy a magyarság foglalkoztatottsága javuljon. Egyetlen sikere, hogy az általa vezetett MESZ-nek az idei országos költségvetésből 2 700 000 kúnát eszközölt ki. Hogy mire is szolgál ez az óriási összeg, nem tudjuk, csak sejtjük, mivel az idei választási év… És annál, hogy Juhásznak egy esztendő kellett ahhoz, hogy az alulfoglalkoztatottság problémáját észrevegye, még megdöbbentőbb az a tény, hogy a jogaink védelmére 2011-ben megválasztott kisebbségi önkormányzatok vezetői a Drávaszögben mind MESZ-vezetők. Így mandátumuk végének közeledtével kimondható: megbízatásuk alatt magyarságunk helyzete semmiben sem javult, sőt. Konkrétan: tudtommal például a Tokai István vezette Bellyei járási magyar kisebbségi önkormányzat a 2011-es megalakulását követően egyetlen ülést sem tartott. A pélmonostori városi magyar kisebbségi önkormányzat ugyan tartott egy-két ülést, de ezzel  aligha számolható el a működésükre négy év alatt a városi költségvetésből nagylelkűen biztosított 243 ezer kúna. De említhetném például azt is, hogy a Sipos Zsivics Tünde vezette Eszék-Baranya megyei magyar kisebbségi önkormányzat még ennél is nagyobb költségvetéssel rendelkezett, de ez sem volt elég egyetlen mérhető eredmény elérésére sem. Így az, amiről Juhász a sajtótájékoztatóján beszélt, nem más, mint a MESZ szégyene és a négyéves semmittevésük  bizonyítéka.”
Varga Gábor, a HMDK alelnöke és a Bellyei járás elöljáró-helyettese arról beszélt, hogy mandátuma alatt egyetlen jegyzőkönyvet sem látott a Tokai István által vezetett járási kisebbségi önkormányzat gyűléséről, Sipos Sándor, a Darázsi járás magyar elöljáró-helyettese pedig azt mondta, hogy amióta a MESZ vezeti a járási magyar önkormányzatot, az sokkal gyöngébben működik, mint korábban.

 

{fcomments}