Hivatalos személyek lehetnek a tanárok

0
8

Az Egyesült Államokban azt tervezik, különleges képesítést biztosítanak a tanároknak, hogy fegyvert hordhassanak majd az iskolákban, hátha így meg tudják akadályozni a lövöldözéseket, az ilyenekből az utóbbi időben volt bőven. Közben több tagállamban is engedélyezték, hogy az oktatók fegyvert vigyenek magukkal az iskolába.

Nálunk szerencsére ennyire nem fajultak el a dolgok, de itt is gyakori az erőszakos viselkedés az oktatási intézményekben, 2017-ben az illetékes minisztérium 325 esetet regisztrált, míg tavaly 118 volt. Általában zaklatásokat, verekedéseket, pszichikai és fizikai bántalmazásokat jelentenek be, de nagyon sok eset nem kerül nyilvánosságra, ezek nagy részét diákok követik el egymás vagy a tanáraik ellen.

Annak idején nálunk is voltak a tanárnak ellentmondó diákok, azonban a pedagógusoknak akkor tekintélyük is volt. A mi osztályfőnökünknél a büntetés a körmös volt, de soha eszünkbe nem jutott volna emiatt őt följelenteni, vagy esetleg visszaütni. Még a szüleinknek sem mondtuk el, mert tudtuk, hogy nem ok nélkül kaptuk a büntetést.

Most viszont a tanárok már nem tudják, mit tehetnek, milyen eszközökhöz nyúlhatnak a fegyelmezés terén. Lassan az egyest sem merik beírni, mert félnek a diákok és szüleik reakcióitól.

Az oktatók tavaly kezdeményeztek egy petíciót, amellyel az erőszakos tanulók és szülők elleni védelem érdekében hivatalos státust kérnek, azt remélve, hogy ez majd némiképpen segít a helyzetükön.  Mert miután hivatalos személynek minősülnek,az őket megtámadókat akár börtönbüntetésre is ítélhetik.

Egyesek szerint a szigorúbb büntetés még kevés ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon, a társadalom egészének egyetértő segítségére van szükség.