Hazánk nem használta ki uniós tagságának az előnyeit

0
678
Horvátország tizenhárom évvel ezelőtt nyújtotta be csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz, majd három évvel ezelőtt, július 1-jén belépett abba a politikai és gazdasági közösségbe, amelynek kezdetei 1958-ig nyúlnak vissza. Horvátország az EU 28. tagállama lett.

A horvát gazdasági kamara szerint leszögezhető, hogy az ország nem használta ki a tagság előnyeit – közölte a Poslovni Dnevnik gazdasági napilap.

A kamara úgy véli, Horvátország jócskán elmarad a többi tagországtól az uniós alapok felhasználása terén is. A 2013-2015 közötti periódusban mindössze 65%-ot hívtunk le, ami messze a legalacsonyabb az összes uniós tagállam között (a saját hétéves keretünkhöz képest).

A külföldi befektetések is visszaestek az évek során. Az elmúlt három esztendőben mindössze 127 millió euróra tehető a külföldi beruházások értéke, ami 1995 óta a legalacsonyabb.

A gazdasági mutatók alapján csak az idegenforgalom terén történt előrelépés, a legrosszabbul az építőipar, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar járt.

Horvátország az európai országok fejlettségi ranglistáján az utolsók között szerepel: 59. a sorban, és mindössze Romániát és Bulgáriát előzi meg. Nálunk a második legmagasabb a munkanélküliségi ráta is az EU-tagországokat tekintve.

Az elemzés szerint a legveszélyeztetettebb gazdasági ágazat a mezőgazdaság az óriási konkurencia miatt. 2001 óta több mint 60 ezer szarvasmarhafarm, gazdaság szűnt meg, ami 250 ezer embernek biztosított megélhetést. Évek óta mélyponton van a horvát tejtermelés, de más ágazatoknál is egyre rosszabb a helyzet. Nap mint nap újabb családok hagyják abba a több generáció óta folytatott gazdálkodást.

Mindezek után az már csak sovány vigasz, hogy 2012 és 2015 között nőtt az országba látogató turisták száma 22 százalékkal, az idegenforgalomból származó bevétel pedig 17 százalékkal.