Halasbolt nyílt Hercegszőlősön

0
693
Bisztrica Krisztina

A várdaróci Bisztrica család 2019 decemberében nyitotta meg Csizli névre keresztelt halboltját Hercegszőlősön. Halászattal már régóta foglalkoznak, de boltot eddig nem üzemeltettek.

A hal fogyasztása az egészséges életmód fontos része. Statisztikai adatok szerint Horvátországban az egy főre jutó halfogyasztás kicsivel több, mint 18 kiló évente, Magyarországon pedig mindössze 6,5 kg halat esznek meg az emberek egy évben, és ezzel a 22,5 kilós európai átlagtól igencsak le van maradva anyaországunk.

A horvátországi adatokon szeretne javítani a várdaróci Bisztrica család a Hercegszőlősön nyitott halboltjukkal. Azért döntöttek a hegyaljai falu mellett, mert halat nemigen lehet vásárolni a szóban forgó vidéken, ezért hiánypótlónak számít az üzlet. A boltban hizlalt halon kívül dunai halakat is árulnak, van náluk dévér, kárász (babuska), sügér, amur, busa (tolsztolobik), márna, süllő és még harcsa is, minden, ami a környéken kifogható.

– Azért nyitottunk üzletet Hercegszőlősön, mert úgy éreztük, itt a legkisebb a konkurencia. Pélmonostoron és Eszéken több halasbolt is van, ezért ott sokkal nehezebb lenne érvényesülni. Másrészt a település úgymond útközben van a férjemnek, aki dunai halász, Kiskőszegen meg Vörösmarton végzi a munkáját, így hazafelé jövet itt tudja hagyni a fogást – mondta Bisztrica Krisztina, az üzlet vezetője, aki hozzátette, hogy a minőség így garantált, hiszen mindennap friss dunai hal érkezik a boltba férje, Roland jóvoltából.

A nyitás nem volt zökkenőmentes

Az üzletvezető elmondta, a nyitás nem volt zökkenőmentes, számos előírásnak kellett megfelelniük, és be kellett szerezniük a működéshez nélkülözhetetlen eszközöket. A vásárlók kérésére meg is tisztítják a halakat, és szeletelt, konyhakész állapotban adják át azokat. Utóbbit nagyban megkönnyíti az a készülék, amit a horvát állam támogatásából vásároltak.

– A vásárlók többsége enyhén szólva nem szeret halat pucolni, ezért nagyon örülnek, ha azt valaki megteszi helyettük. Ebből kiindulva döntöttünk úgy, hogy egy haltisztító gépet is beszerzünk, ami nagyon megkönnyíti a munkánkat, ugyanis szinte pillanatok alatt végez egy nagyobb hallal is – mondta Krisztina.

Az egészségtudatos táplálkozás és a Drávaszög gasztronómiája „előretörésének” köszönhetően az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek a halételek, és már nemcsak ünnepekkor, hanem a hétköznapokon is sokan vásárolnak halat. A legjobban még mindig a tükörponty fogy, de egyre többen választanak vadhalat az ebédhez.

– A legtöbben úgy jönnek be hozzánk, hogy hizlalt halat szándékoznak vásárolni, ám amikor meglátják, hogy van dunai halunk is, akkor meglepődnek és általában abból is vesznek. A legtöbben a vadhalból is a pontyot viszik, de sok babuska is fogy – mondta az üzletvezető, aki hozzátette, elégedett a forgalommal, és kéthónapos működésük alatt bebizonyosodott, hogy jó ötlet volt a boltnyitás.