Gyertyafény a hegyaljai utcákon

0
91

Az 1944-45 telén lezajlott délvidéki vérengzések drávaszögi magyar áldozatairól emlékeztek meg több horvátországi magyar településen is vasárnap délután.

A délvidéki magyarság kétségkívül legszomorúbb tele 1944-45 fordulóján következett be, amikor is a második világháború borzalmai elérték az akkori országhatárokat. A front átvonult vidékünkön is, nem kis károkat okozva, de tragikus következményei a szovjet hadsereggel érkező vérszomjas partizánok (gaz)tetteinek voltak. Az egykori Jugoszlávia magyarlakta részein  módszeres megtorlást hajtottak végre, melynek 40 ezer magyar esett áldozatul, köztük sok drávaszögi is. A meggyilkoltakra emlékeztek a hétvégén a hegyaljai falvak lakói is a Hegyalja Ifjúsági Egyesület szervezésében, tagjai már több éve rendeznek ilyen és hasonló megmozdulásokat.

A megemlékezést idén először több településre is kiterjesztették, hiszen megtorlások mindenhol voltak. A megemlékezők Sepsén a turul-szobornál rótták le kegyeletüket, Hercegszőlősön pedig a hidegvérrel meggyilkolt helyi református lelkész, Faragó Ferenc emléktáblájánál gyújtottak gyertyákat. Ezt követően a csúzai „bástyáknál” elhelyezett emléktábláknál folytatódott a megemlékezés-sorozat, ami a vörösmarti egészségház közelében lévő emlékműnél zárult.

– Fontosnak tartjuk a délvidéki vérengzések horvátországi magyar áldozatairól való megemlékezést, hiszen akkor olyanok váltak a pusztító háború és az azt követő események áldozatává, mint amilyenek mi is vagyunk, egyszerű, hétköznapi emberek, fiatalok. Idén úgy döntöttünk, hogy a hagyományos decemberi megemlékezésünkön változtatunk, vagyis mindegyik érintett településen gyertyát gyújtunk az áldozatok tiszteletére – mondta Hordósi Dániel, a Hegyalja Ifjúsági Egyesület elnöke.

A megemlékezők idén is több száz gyertyát gyújtottak meg településeink főutcáin, ami a kegyeletadás mellett figyelemfelkeltő hatással is bírt, hiszen az arra járók is regisztrálták a jelenséget.

A megemlékezésen, melynek fő támogatója a HMDK volt, részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is.