Gyermektáncfesztivál Kórógyon

75

Közel tíz éve nyújt találkozási és bemutatkozási lehetőséget a horvátországi magyar gyermektánccsoportoknak a Kórógy Magyar Hagyományőrző Egyesület által szervezett gyermek dal- és táncfesztivál. Az idein is három megyéből több csoport vett részt rajta.

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület 2009-ben alakult meg, és ma már egy népes, három korosztályos gyermektánccsoporttal büszkélkedhet. Számos nagy sikerű rendezvény szervezői az Árpád-kori településen.

– Azt hiszem, mi voltunk azok, akik az elsők között szerveztünk gyermekfesztivált, bemutatkozási lehetőséget biztosítva a horvátországi magyar egyesületekben működő kis táncosoknak – mondta Cserepes Zoltán, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület elnöke, aki hozzátette, örül annak, hogy minden évben rendkívül sikeres ez a rendezvényük.

A szombati esemény résztvevőit üdvözölte Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, a HMDK elnöke, dr. Császár Zoltán eszéki magyar konzul, Davor Adžić, a Tordincei járás elöljárója és Marko Vukolić, Vukovár-Szerém megye zsupánjának a küldöttje is, akik köszöntőjükben elismerően szóltak a kórógyi egyesület munkájáról.

Majd sorra mutatkoztak be a színpadon: a házigazda Kórógy Hagyományőrző Egyesület táncosai mellett a pélmonostori HMDK Csillagocska táncegyüttese, a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület csoportja, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület Gerle gyermektánccsoportja, a csúzai Jókai Mór Kultúregyesület Hajnalcsillag gyermektánccsoportjának a tagjai, a nagypiszanicai magyar szervezet táncosai, valamint bosnyák és szlovák kisebbségi táncegyüttesek.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából valósították meg.