Folytatódott az 56-os megemlékezés a magyar tanszéken

0
73

Az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén az 56-os megemlékezés-sorozat az október 23-ai alkalmi műsorral kezdődött, majd november 4-én és 5-én könyvbemutatóval és előadással folytatódott.

A forradalom és szabadságharc leverésének gyásznapján, november 4-én az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem dísztermében a magyar tanszék 56-os megemlékezés-sorozata Debreczeni László Egy medikus barangolásai börtönországban című könyve horvát nyelvű kiadásának bemutatójával folytatódott. A szerző keserédes, helyenként humoros emlékezései az átélt élményekre fel vannak fűzve ama 13 felejthetetlen nap pécsi történéseire. De szó esik a forradalom előzményeiről és arról a kálváriáról, amelyet sok ezer társával Debreczeni László is végigjárt a megtorlás éveiben: internálás, börtön, kitaszítottság az ország összes egyeteméről.

A kiadványról Walkó Ádám, a tanszék lektora, Lehocki-Samardžić Anna, a könyv fordítója és a szerző Debreczeni László beszélt.

A könyvbemutatót követően Sokcsevits Dénes, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének a munkatársa nyitotta meg azt a kiállítást, amely azt foglalja össze, hogy miként mutatta be a nyomtatott sajtó az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseit. A kiállítás december 7-ig lesz látható az egyetem helyiségeiben.

Másnap a történelem tanszék szervezésében Debreczeni László tartott előadást a hallgatóságnak, akit 1956-ban ötödéves orvostanhallgatóként a pécsi egyetemi ifjúság egyik vezéralakjává emelt a történelem. Most ősz fejjel, szívében megbocsátással és derűvel pillant vissza ifjúságának egész életét meghatározó élményére: az 56-os forradalomra.

A magyar tanszék rendezvénysorozatának megvalósítását az egyetem, az eszéki Horvát Nemzeti Színház, az eszéki magyar főkonzulátus és az eszéki magyar iskolaközpont támogatta.