Eseménydús hétvége Vinkovciban

0
35

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület múlt csütörtökön tartotta évi közgyűlését, szombaton pedig az ójankováci magyarokat látta vendégül.

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület rendes évi közgyűlésén a szervezet vezetői beszámoltak tavalyi programjaikról, valamint vázolták az idei évi terveket. Ács Marica, az egyesület egyik aktivistája programterveikkel kapcsolatosan lapunknak elmondta, idén sem maradnak el a nemzeti ünnepeink alkalmából szervezett megemlékezéseik, és a többi rendezvényük dátumát is kitűzték. Június 11-én, eddigi gyakorlatuknak megfelelően, magyar kultúrnapot tartanak a városi színházban, szeptember első szombatján pedig a vinkovcei magyarok találkozójára kerül sor.

– Terveink között szerepel még gasztronómiai program és magyar irodalmi est, továbbá kiállítások is. Egyesületünk kreatív szekciója kézimunkáit fogja bemutatni, ezenkívül tárlatot rendezünk régi fotókból is, melyeken a város magyarsága jelenik meg – sorolta Ács Marica programterveiket, hozzátéve, bíznak benne, hogy valamennyit meg is valósíthatják majd. 

A közgyűlésen részt vett Nádudvary-Wagner Ekaterina, a város magyar képviselője is, aki elismerését fejezte ki az egyesületnek, hogy a járványhelyzet ellenére is ilyen aktív tudott lenni az elmúlt időszakban, színesebbé téve a város közéletét.

Ójankováci vendégek

Tekintettel arra, hogy télen kevesebb az esemény, ritkábban van lehetőség kapcsolatápolásra, vinkovcei egyesületünk vendégváró napokat szervez, melyek alkalmával szlavóniai és baranyai magyar egyesületeinket látja vendégül.

Ezúttal az ójankováci magyar kisebbségi önkormányzat, valamint a hagyományőrző egyesület tagjait fogadta székhelyén. Ács Marica ezzel kapcsolatban elmondta, jó hangulatban, társalgással és magyar zene hallgatásával telt szombati programjuk. A továbbiakban a vukovári, kórógyi, dályhegyi, újbezdáni magyarokat várják majd, azt tervezik, hogy havi két alkalommal fogadnak vendégeket, mert úgy tartják, az ismeretségek, kapcsolatok csak úgy tarthatók fenn, ha folyamatosan ápolják azokat.