Elviselhetetlen szúnyoginvázió

0
749

Ritka az a terület földünkön, ahol nem élnek szúnyogok, csak az extrém hideg, illetve a nagyon meleg klíma nem kedvez nekik.
Ami bennünket illet, szakemberek úgy vélik, hogy elszaporodásuknak az év eddig eltelt részében az időjárási körülmények kedveztek: az eső, a hirtelen felmelegedések, a folyók ingadozó szintje ugyanis mind-mind a rovarok malmára hajtotta a vizet. Ezért az utóbbi időben már szinte elviselhetetlenné vált a szúnyoginvázió a Kopácsi-rét melletti településeken.
Mivel a legtöbben a nagy meleg miatt igyekeztünk a nappalokat a lakás vagy az irodahelyiségek hűs falai között tölteni, késő délutánonként és esténként szívesen időznénk a szabadban, de nem tehetjük, mert a szúnyogok miatt ez szinte lehetetlenné vált, illetve csakis riasztóval, krémekkel felszerelkezve tartózkodhatunk „házon kívül”.
Közben teljes a káosz „szúnyogügyben”.
Eszéken és a Bellyei járásában is a napokban kezdte volna meg a kis vérszívók irtását az illetékes cég, a bellyei székhellyel működő Pestrid vállalat, de a munkavégzéstől 90 napra eltiltotta az állami egészségügyi ellenőr, mert állítólag korábban olyan szert használtak, ami Horvátországban nem engedélyezett. A Pestrid tulajdonosa azt állítja, hogy semmi törvényelleneset nem tettek, az eltiltással viszont 25 ember munkahelye került veszélybe.  Emiatt most Eszék városának és a Bellyei járásnak is új céget kell találnia erre a feladatra, hogy mielőbb véget érjen a „szúnyoghadjárat”.
Szinte egyetlen „szúnyogos” év sem múlt el gond nélkül – volt, hogy az illetékesek pénzhiányra hivatkoztak, aztán meg a természetvédelmi terület közelsége miatt állt le a szúnyogirtás.
Remélem viszont, hogy a szúnyogok nemcsak a mi vérünket szívják idén nyáron, hanem megtalálják a hivatalban ülő döntéshozókat is.