Elszabadult indulatok

0
287

 

Egyre elszántabbak és türelmetlenebbek a migránsok, ami rendbontásokhoz, zavargásokhoz vezet. Nemrég zendülés tört ki a röszkei regisztrációs pontnál, de feszült helyzet alakult ki a budapesti Keleti pályaudvaron is. Szinte másról sem szólnak a magyarországi híradások. Közben folyamatosan támadják Magyarországot kívülről és belülről is a kerítés miatt. Pedig Magyarország az uniós kötelezettségeinek tesz eleget azzal, hogy a schengeni határok védelmét kellő hatékonysággal ellátja.
Folyamatosan hőzöng az ellenzék, a „menekültek jogaiért” száll síkra az MSZP, amely még a Jókai utcai székházát is felajánlotta a migránsokat segítő civileknek. Ami azért is felháborító számunkra, mert 11 évvel ezelőtt ők voltak azok, akik nemet mondtak a határon túli magyarokra, most viszont tárt karokkal fogadnák a szír és afgán menekülteket.
Mindenütt forrnak az indulatok, az emberek is megosztottak, egyre többnek van elege ebből a helyzetből. És egyáltalán nem lehet elítélni azokat, akiknek hetek óta idegenek masíroznak keresztül a kertjén. Már nem sétálhatnak nyugodtan a helybéliek a vajdasági Horgoson vagy Magyarkanizsán. A belgrádi közparkok is tele vannak menekültekkel.
És már nálunk is sok emberben ott a félelem, mi lesz, ha ez a hatalmas embertömeg megváltoztatja útvonalát, és Horvátországon keresztül próbál meg nyugatra jutni? A napilapok már cikkeznek róla, hogy esetleg elsőként Vukovár-Szerém megyét érintené a menekülthullám, mert ott tudnának a legkönnyebben átjutni a zöldhatáron. Az eddigi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy főútvonalak és vasútvonalak mentén közlekednek, így Bajakovo és Tovarnik környéke lenne az, ahol leginkább számítani lehetne rájuk. De most már arról is lehet olvasni, hogy a magyar határzár miatt Szerbiából Románia felé terelődik majd a menekültútvonal.
De nagy kérdés, hogy mi lesz, ha már a nyugat-európai országok sem tudnak több embert befogadni. És a másik: ilyen nagyszámú, más környezetből, kultúrából érkező ember hogyan tud majd beilleszkedni Európában? Mert erre bizony nincs megoldás, nem lehet ekkora tömeget integrálni, különösen ebben a helyzetben, amikor a legtöbb ország gazdasági válsággal küszködik, és saját állampolgárait sem képes eltartani.