Először vett részt miniszter szentlászlói megemlékezésen

0
509

Katonák és civil áldozatok nevét vésték bele a Szentlászló központjában felállított szobor középső elemébe, amely előtt minden év november 24-én összegyűlnek a helybéliek. Idén először vett részt tárcavezető is a megemlékezésen: Tomo Medved, a horvát honvédők minisztere is osztozott a szentlászlóiak fájdalmában, és köszönetet mondott nekik, a szabad Horvátországért küzdő magyaroknak a honvédő háborúban tanúsított hősi helytállásukért.

Az Eszék védelmi vonalán elhelyezkedő Szentlászló 26 évvel ezelőtt, november 24-én esett el. Az Árpád-kori településre több ezer lövedék zúdult. Vukovár az egész Horvátország harcának szimbólumává vált, Szentlászló pedig Eszékhez kapcsolódik: amíg Szentlászló tartotta a déli frontvonalat, Eszéken sikerült megszervezni a város védelmét.

A település hős védői 152 napon át tudták tartani a települést. Amikor már a további ellenállás lehetetlenné vált, kénytelenek voltak elhagyni szülőfalujukat. A visszavonulás 1991. november 23-án, délután öt órakor kezdődött. A védőknek több órára volt szükségük ahhoz, hogy kijussanak a szabad területre.

– Ezek voltak a legnehezebb órák számunkra, mert el kellett hagynunk otthonainkat, a falut, amelyet évszázadok óta lakták őseink, és amely a szemünk láttára semmisült meg. Mindannyiunk fejében ott volt a gondolat, hogy vajon vissza tudunk-e valaha térni, lesz-e újra élet a faluban. Közben erőltetett menetben távolodtunk tőle, vittük a sebesültjeinket, így még nehezebb volt. Szerencsére a ködös, esős időjárás kedvezett, a kukoricaszár is magas volt, és reggel öt órára sikerült kiérnünk Ivanovacra, ahol már a mieink voltak – emlékezett vissza a legnehezebb órákra Kocsis László, a szentlászlói honvédek parancsnoka.

A harcokban és a végül sikeres manőver során 48 katona vesztette életét, 18-an pedig eltűntek. Utóbbiak között még mindig vannak olyanok, akikről semmit sem tudnak.

Példaértékű volt a magyarok és horvátok összefogása a legnehezebb időszakban

A megemlékezést megtisztelte jelenlétével Tomo Medved, a horvát honvédők minisztere is. Osztozva a szentlászlóiak fájdalmában, köszönetet mondott nekik, a magyarok és horvátok összefogását példaértékűnek nevezte.

Tomo Medved

– A horvát és a magyar emberek együttélése egy nagyon jelentős üzenet, és megmutatták azt is, hogyan lehet egy rendkívül nehéz időszakban összefogni és falujukat, hazájukat védeni, és hogy hogyan lehet megalapozni egy erős, független Horvátországot. A mostani megemlékezés alkalom arra, hogy 26 évvel később mindnyájuknak köszönetet mondjunk a magyar kisebbség parlamenti képviselőjével, Jankovics Róberttel közösen, és közösen biztassuk az itt élőket egy szebb jövő építésére – nyilatkozta lapunknak Tomo Medved miniszter.

Számunkra a horvátországi magyarság élni akarásának a szimbólumává is vált Szentlászló. A földig rombolt falu újjáépítése 1998-ban kezdődött, 2000 végére pedig már a lakosok nagyobb része is visszatért.

– Mára újjáépültek a házak, az iskola, a kultúrotthon, hamarosan a templomunk is. Közösségünknek is sikerült újjáépülnie, és a sebek is lassan begyógyulnak, ám novemberben aztán egy időre újra felszakadnak, feltörnek a 26 évvel ezelőtti tragikus események emlékei, ilyenkor még jobban hiányoznak azok, akik életüket adták a szabadságért. Itt, a tiszteletükre létrehozott emlékparkban, az emlékmű előtt tudunk koszorúzással és főhajtással emlékezni rájuk. Idén először egy magas rangú vendég, Tomo Medved miniszter jelenlétében – mondta Kelemen Dezső, az Ernestinovói járás magyar elöljáró-helyettese, aki maga is részt vett a honvédő háborúban.

 

Kocsis László parancsnok szerint a szentlászlóiak helytállásához, az áldozatok emlékéhez méltó volt az idei megemlékezés. Az előkészületek során nagy szerepet vállalt a szentlászlói honvédek egyesülete, tagjaik nagyon jó szervezőmunkát végeztek, hiszen korábban soha ennyi alakulat nem vett még részt az eseményen.

– Az esemény megkoronázásnak nevezném, hogy a horvát honvédők minisztere is megtisztelt bennünket és osztozott fájdalmunkban. Ebben viszont a legnagyobb érdeme Jankovics Róbert magyar parlamenti képviselőnek van, akinek köszönhetően ilyen rangos vendégünk volt, erre ígéretet már korábban is kaptunk másoktól, de senki sem teljesítette. A korábbi széthúzás sem volt tapasztalható, így először valóban egy egységes és az eseményhez méltó megemlékezés részesei lehettünk – mondta Kocsis László, a szentlászlói honvédek parancsnoka.

Tomo Medved miniszter szeptemberben részt vett a kórógyi kommemoráción is, augusztusban pedig a dályhegyi kultúrotthon ünnepélyes átadására Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Nina Obuljen Koržinek horvát művelődési miniszter jelenlétében került sor, ami mind annak a jele, hogy az utóbbi időszakban a horvátországi magyar nemzetiség kiemelt figyelmet élvez a horvát kormány részéről.