Előkarácsony a vukovári magyaroknál

0
129
09-Vukovr-karcsony

Vukovár – A Vukovári Magyarok Egyesülete minden évben advent idején karácsonyi összejövetelt szervez. Múlt heti előkarácsonyukra vendégeket is hívtak a Vajdaságból és a környező településekről.

Heti rendszerességgel tartják összejöveteleiket a vukovári magyarok, akik igazán sokrétű tevékenységet folytatnak: népdalkórusuk és tánccsoportjuk tagjai rendszeresen gyakorolnak, magyar nyelvtanfolyamot is indítottak, népitánc-esteket és különböző rendezvényeket szerveznek.

A vukovári magyarok nem először gyűltek össze karácsony előtt azzal a szándékkal, hogy felelevenítsék a régi idők adventi szokásait. Erre ezúttal múlt hét szerdán került sor. Sorra érkeztek az egyesületi tagok, a tálcákon nagymamák receptjei alapján készült édességeket hoztak, majd a karácsonyfa-díszítés következett, a fenyőt kizárólag a régi időkben használt hagyományos kellékekkel díszítették föl. A halvacsora után pedig felcsendültek a régi, szép ünnepi énekek is.

– Fontos számunkra, hogy a hagyományoknak megfelelően üljük meg ezeket az ünnepeket. A karácsony a szeretet és a család ünnepe, mi pedig, egyesületi tagok egy nagy családot alkotunk már egy ideje. Idei összejövetelünkre vendégeket is hívtunk a Vajdaságból, a közeli Erdődről, Kórógyról, Cakovciból, Marinciról, Sotinról, Vinkovciról, valamint a drávaszögi Pélmonostorról – nyilatkozta lapunknak Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnök asszonya.