Ég a Föld „tüdeje”

0
9

Hetek óta lángokban áll a Föld tüdejének is nevezett esőerdő az Amazonas-medencében. A hétvégén pedig több száz újabb tüzet észleltek a térségben. Több tízezer katonát és katonai repülőgépeket is bevetnek a lángok megfékezése érdekében.

Ezen a vidéken található a világ legnagyobb esőerdője, mely óriási szerepet játszik a légkör tisztításában és a globális felmelegedés megfékezésében, ezért is különösen fontos a tüzek mielőbbi megszüntetése.

Idén már közel 78 400 tűzeset volt a térségben, ami rekordszámú azóta, hogy 2013-ban elkezdték a nyilvántartást vezetni.

A brazil esőerdő hetek óta hatalmas lángokkal ég, a média azonban csupán nemrég kezdett foglalkozni igazán az esettel, azóta viszont egyre súlyosabb tanulmányok és szakértői vélemények készülnek a témában.

A 6,3 millió négyzetkilométeres Amazonas-medence legnagyobb részét dzsungel borítja.

Ami a legszomorúbb, hogy a legtöbbször az emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet.

Őket nem érdekli a trópusi növényvilág sorsa, csak a termőföldben látják a hasznot. Pedig az Amazonas-medence értékét éppen a rendkívül gazdag vegetáció után a talajban elbomló tápanyagok adják. Így az sem véletlen, hogy a legtöbb legelő 10-15 év alatt használhatatlanná válik, ezért ennek a gazdasági ágnak újabb és újabb erdőterületekre van szüksége a fennmaradásához.  

De meddig, mert az erdő is egyszer el fog fogyni, és amíg a helyi haszon csak átmeneti, az igazi árat majd a bolygónk fizeti meg, vagyis mi, földlakók.