Drávaszögi halpaprikás főtt Diocletianus palotája közelében

0
141

Drávaszögi ízek csalogatták a spliti piacra a látogatókat, ahol a Split-dalmát megyei HMDK-szervezet Munk Erik halfőzőbajnokot és csapatát, a Laskói Ifjúsági Egyesület tagjait látta vendégül, akik halpaprikást készítettek.

A tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva a spliti magyarok idén is egy egész napot szenteltek a drávaszögi magyar gasztronómia messze földön híres ételének, a halpaprikásnak. Most is a Kárpát-medence magyar halászléfőző bajnokát, a laskói Munk Eriket kérték fel közreműködésre. A halfőzés mestere számos versenyen bizonyított idehaza és Magyarországon is, a HMDK Split-dalmát megyei magyar egyesületének meghívására múlt pénteken a tengerpartra utazott a Laskói Ifjúsági Egyesület tagjai alkotta csapatával, hogy gasztronómiai hagyományainkat népszerűsítse a splitiek és a turisták körében. A programra A magyar kultúra napja Dalmáciában címmel került sor a Diocletianus palota közvetlen közelében található piac területén.

A nyolc bográcsban halpaprikás rotyogott, a hangszóróból magyar nóta szólt, az illatok pedig rengeteg turista érdeklődését keltették föl

– Nagyon nagy érdeklődés övezte a programunkat, szinte az egész világ különböző tájairól voltak érdeklődők, akik aztán megismerkedhettek a magyar gasztronómia egyik legnépszerűbb ételével. Idén kétszerannyi halat készítettünk, mint tavaly, de ez a mennyiség is rövid idő alatt elfogyott – mondta Tripolszki Anikó, a HMDK Split-dalmát megyei egyesületének elnöke.

A zágrábi Kisebbségi Tanács és Split városa által támogatott programot megtisztelte jelenlétével Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Ivo Staničić tiszteletbeli magyar konzul is.