Diljem Hrvatske nastavljena su obilježavanja povodom mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848-49. godine

53
Eszék

Proslave i prisjećanja povodom 15. ožujka održale su proteklih dana mađarske zajednice diljem države, donosimo sažetak istih.

Osijek

U okviru prisjećanja, organiziranog u suradnji Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku i Mađarskog kulturnog društva Népkör iz osječke Retfale, položeni su vijenci u čast Mihálya Antala, zastupnika u parlamentu 1848. godine, porijeklom iz Retfale, pri spomen ploči koja ukrašava pročelje sjedišta Népköra, a potom je održan prigodni program u velikoj dvorani sjedišta.

Mihály Antal je u godini revolucije sjedio pored Ferenca Deáka u mađarskom parlamentu. On je bio prvi zastupnik koji u parlament nije odabran kao plemić, već kao običan građanin i poljoprivrednik, dvije godine služio je domovini i revoluciji. Mađarski parlament je 15. ožujka 2005. godine poklonio i inaugurirao spomen ploču, koja svake godine povodom obljetnice dobije svježi vijenac.

Pri spomen ploči je Tibor Vidaković, predsjednik Népköra, a na početku prisjećanja pak dr. Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku, pozdravio okupljene i pročitao poruku premijera Viktora Orbána Mađarima izvan domovine.

Bilje

Svake godine se prisjetimo velikana mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848-49., naime oni su ti koji su svojom ljudskošću, hrabrošću i danas još uzori nama. Možemo biti ponosni na to što u Baranji i Slavoniji imamo junake iz 48-e, pri čijim nadgrobnim spomenicima i spomen mjestima odajemo počast iz godine u godinu.

U Bilju, u rodnoj kući Gedeona Ácsa, Kossuthova svećenika, okupljeni su pognuli glave pred spomen pločom smještenom na zidu parohije reformirane crkve. 

DZMH ogranak Bilje redovno obilježava 15. ožujka. i, ove godine su se članovi okupili u svome sjedištu i saželi najvažnije trenutke povijesnog događaja.

Kopačevo

Revoluciju i oslobodilačku borbu 1848-49. obilježilo je i Kulturno-umjetničko društvo Arany János Kopačevo. U programu su nastupila mjesna djeca, glazbena grupa KAZ i po prvi puta predstavila se i nedavno osnovana folklorna skupina Tavirózsa sastavljena od mjesnih djevojaka i žena. Članovi KUD-a su recitacijama učinili program svečanijim. Nakon programa, organizatori su okupljene pozvali na domjenak.

Novi Bezdan

Članovi Kulturno-umjetničke udruge iz Novog Bezdana prisjetili su se događanja iz ožujka 1848. godine na dvorištu svoga sjedišta. Održan je prigodni program, te su položili vijence pri Petőfijevom reljefu.

Događanju je prisustvovao i Kristijan Palinkaš, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Petlovac.

Vinkovci

Svečano prisjećanje Mađarskog kulturno-umjetničkog društva Vinkovci odvilo se u njihovom sjedištu. Na prigodnom programu zbor udruge izašao je pred gledateljstvo recitacijama i pjesmama u kojima se spominju događanja od 15. ožujka.

Laslovo

Nakon svečanog bogoslužja, prigodnim programom i polaganjem vijenaca pri Petőfijevu spomeniku, Vijeće mađarske nacionalne manjine Općine Ernestinovo i DZMH ogranak Laslovo, prisjetili su se revolucije i borbe za slobodu 1848-49. godine.

U izvedbi prigodnog programa sudjelovali su i učenici mjesne škole i zbor Rozmaring.

Hrastin

U slavonskom Hrastinu 2014. godine postavljena je, iz javnih donacija, prva bista Sándora Petőfija u Hrvatskoj, a koja je djelo kipara Lászlóa Hunyadija iz mjesta Marosvásárhely. Prigodom 15. ožujka održana je svečanost polaganja vijenaca uz sudjelovanje mjesnih civilnih udruga.

Stari Jankvoci

U Domu Mađara u Starim Jankovcima na ožujska događanja prisjetili su se u okviru prigodnog programa pjesmama i recitacijama, u organizaciji Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Stari Jankovci. U programu je sudjelovao zbor Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci.

Veliki Grđevac, Velika Pisanica

Zajednica Mađara u Velikoj Pisanici ovog vikenda održala je svoju manifestaciju očuvanja običaja zajedno s obilježavanjem 15. ožujka.

Prvo su položili su vijence pred bistom Károlya Knézicha, generala borbe za slobodu u Velikom Grđevcu, njegovom rodnom selu, a nakon toga su odali počast i pred spomen pločom koja se nalazi na zidu sjedišta Mađara u Velikoj Pisanici.

Prisjećanje se nastavilo u Domu kulture u Velikoj Pisanici lijepim i bogatim programom, u kojem su surađivali glazbena i plesna skupina Zajednice i učenici Velike Pisanice koji pohađaju sate njegovanja mađarskog materinjeg jezika, učenici Strukovne škole i učeničkog doma Visoke tehničke škole poljoprivrede, DASZC Móricz Zsigmond iz Kaposvára, kao i članovi  Zajednice Mađara Virovitičko-podravske županije i Zajednice Mađara Daruvar. Na programu je svečani govor održao Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH, a sudjelovao je i dr. Zoltán Császár, konzul Mađaarske u Osijeku.

Zagreb

Mađarski kulturni krug Ady Endre je povodom 175. obljetnice početka revolucije i borbe za slobodu 1848-49. i 200. obljetnice rođenja Sándora Petőfija, organizirao prigodni program pod nazivom „Petefijev duh i danas živi među nama“. U programu je nastupio mješoviti zbor, glumačka skupina, te članovi glazbene i sekcije na citrama.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.