Diákszínjátszóink a vajdasági válogatón

0
115

14. alkalommal szervezték meg Vajdaságban a Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozót, amelyen az eszéki Dörömb Gyermekszínjátszó Csoport is bemutatkozott.

A találkozó a gyermekszínjátszók őszi Kárpát-medencei szemléjének vajdasági válogatója, ahol a Dörömb már nem első ízben mutatkozik be. Fellépők egész Vajdaság területéről érkeznek, valamint a eszéki HMOMK falain belül működő színjátszókon kívül felvidéki gyerekek tették nemzetközivé a programot. Hajvert Lódi Andrea szervező úgy foglalta össze a műhelyek lényegét, hogy  a történetek helyzetekből épülnek, és az élet is helyzetekből áll össze, és ha egy gyerek tagja egy színjátszó csoportnak és hozzászokik ahhoz, hogy kis helyzeteken gondolkodik, kis helyzetekben próbálja magát feltalálni, akkor az a későbbiekben az ő egész életére pozitív hatással lehet, hiszen a saját életében kialakult helyzetekre is megpróbál rugalmasabban, kreatívabban reagálni, és esetleg ügyesebben megoldani azokat, mint a többiek.

Az előadásokat szakmai zsűri véleményezte – ugyan a találkozó nem versenyjellegű, de a legjobbnak ítélt előadást beválogatják a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó és Fesztivál gálaműsorába.

Fejlődési lehetőségként tekintenek az ilyen jellegű találkozókra

A Dörömb az Odüsszeusz című darabbal mutatkozott be Bácsfeketehegyen, amelynek nyilvános bemutatója június 2-án lesz az eszéki Gyermekszínházban.

– A bácsfeketehegyi találkozóra elsősorban nem megmérettetésként tekintünk, hanem az ismerkedés és a fejlődés lehetőségeként. Látni más csoportokat, hallani az elismert szakmai zsűri véleményét, fantasztikus trénerektől tanulni – ez hihetetlen mértékben hozzájárul ahhoz, hogy jobbak legyünk, hogy megtaláljuk az utunkat, hogy a gyermekszínjátszó közösség tagjaivá váljunk. Magára a találkozóra abban az értelemben készültünk, hogy ez volt az Odüsszeusz című előadásunk teljes változatának első nyilvános bemutatója, tehát erre az alkalomra igyekeztünk „lesimogatni“ az előadást a részletekig, beépítve már a premier előtti bemutató tapasztalatait is – nyilatkozta lapunknak Ferenczy Nikolett, a csoport vezetője.

Az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör keretei között működő csoport fiataljai igen lelkesek és örülnek minden lehetőségnek, ahol bemutathatják munkájuk gyümölcsét.

– Amikor bekapcsolódtam a Dörömb munkájába, azt gondoltam, hogy csak arról szól, hogy együtt lehessünk. Utána rádöbbentem, hogy engem nagyon érdekel a színészet és a művészet, ezután pedig már nagyon komolyan vettem. Az is jó, hogy sok érdekes helyre eljuthatunk a csoporttal – mondta Bajcsi Margita, az egyik színjátszó.