Budapest, Budapest, te csodás…

0
31

Pár hónappal ezelőtt Budapest elnyerte az Európa legjobb úti célja 2019 díjat, ami azért is jelentős elismerés, mert kiérdemléséhez a világ minden tájáról érkező, több tízezer utazó szavazatára volt szükség. Ráadásul ez az első alkalom, hogy egy úti cél rekordmennyiségű szavazatot kapott külföldről is.

De nem csak a turisták értékelték ilyen előkelő hellyel.

Nemrég a kelet-európai „mezőny” legjobbja lett, amikor a nagyvárosok életminőségét vizsgálták.

Az angol Economist Intelligence Unit (EIU) 140 nagyváros életminőségét vizsgálta meghatározott szempontrendszer alapján: a politikai és társadalmi stabilitás, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a környezet, valamint az infrastruktúra szemszögéből.

Bécs az elérhető 100 pontból 99,1 pontot kapott, így az osztrák főváros lett idén is a legélhetőbb városa a világnak. A második helyen Melbourne, a harmadikon pedig Sydney végzett. Budapest több mint 90 ponttal lett a kelet-európai régió legjobbja, nagy fölénnyel megelőzve Prágát és Moszkvát.

Aki nem Budapesten él, csak időnként látogat el oda, az is tapasztalhatta, hogy folyamatosan épül, szépül.

Ráadásul Budapest biztonságos város, mai statisztikák alapján elmondható róla, hogy Európa egyik legbiztonságosabb városa. A terrorizmus és a politikai nyugtalanság elterjedésével ennek a szempontnak pedig egyre növekvő szerepe van.

A kiemelkedő értékű történelmi, kulturális és építészeti öröksége, egyedülálló fürdőkultúrája, a varázslatos Duna és panorámája, nívós fesztiváljai és különleges gasztronómiája pedig már eddig is egyedülállóvá tették.

Mi, határon túli magyarok, évtizedekkel ezelőtt is a világ legszebb városának tartottuk Budapestet. Örülünk, hogy ezzel nem csak mi és az anyaországban élők vannak így. Van okunk a (nemzeti) büszkeségre.