Bojanjem ograde završeni su radovi na obnovi katoličke crkve u Čakovcu

0
20

Nedavno su obnovljeni unutarnji, a zatim vanjski zidovi katoličke crkve u Čakovcu, a posljednjih dana obnavlja se i crkvena ograda. Obnova je izvršena zahvaljujući podršci saborskog zastupnika Mađara, Roberta Jankovicsa i DZMH-a.

Čakovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji je malo naselje s nekoliko stotina stanovnika od čega tek 30% pripada mađarskoj nacionalnoj manjini. Mještani su katoličke vjeroispovijesti, a crkva jedno od mjesta njihova okupljanja.

Crkva je tijekom Domovinskog rata zapaljena i u potpunosti izgorjela. Obnova je započela 2001. godine, a radovi su završeni 2005. godine. Od tada se nije radilo na crkvi.

Daniel Račman

Predsjednik mađarske manjinske samouprave općine Tompojevci, Daniel Račman rekao je da su 2017. godine zastupnik, Robert Jankovics i on odlučili pokrenuti obnovu crkve.

– Započeli smo sa žbukanjem i oslikavanjem unutrašnjosti crkve, to je bilo najpotrebnije, a onda smo posljednjih godina uredili i vanjske zidove. Tako obnovljena crkva postala je ukras našeg sela – rekao je Daniel Račman.

Ove je godine – dodao je -uslijedila posljednja faza radova čime je obnovljena i crkvena ograda. Još jednom se želi zahvaliti saborskom zastupniku mađarske manjine i DZMH-u što su na ovaj način pridonijeli maloj zajednici. Kao što je rekao, obnova crkve u Čakovcima bila je vrlo važna, jer se može smatrati jednim od zajedničkih mjesta tamošnjih Hrvata i Mađara.

Župnik sela, Krešimir Aračić također se oglasio za naš list. Kada je 2016. započeo svoju misiju u Čakovcima upoznao izuzetnu zajednicu u kojoj Hrvati i Mađari surađuju – rekao je. Crkva je trebala obnovu – dodao je – čiju izgradnju je u velikoj mjeri podržao saborski zastupnik, Robert Jankovics, ali i predstavnik lokalnih Mađara, Daniel Račman.

Krešimir Aračić

Iako je pandemija koronavirusa usporila proces obnove, radovi su se završili i crkva Svetog Joachima i Ane u Čakovcu sada je u svom novom sjaju.