Azt írja az újság…

0
182

 

 

Bármely horvát napilap internetes oldalára is „lapoztunk” a hét elején, mindegyik a hétvégi elnökválasztással foglalkozott, azt elemezgették. Mint tudjuk, Kolinda Grabar-Kitarović, a HDZ jelöltje nyerte meg az elnökválasztás második fordulóját vasárnap, így ő lesz Horvátország első női államfője.
A Večernji list napilap hétfői számában azt írja, Kitarović asszony révén az a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) tér vissza a csúcsra, amely bűnszervezetté vált, és úgymond szétlopta az országot. Az újság ugyanakkor emlékeztet arra is, hogy a HDZ-nek tizenöt évig nem volt államfője, és soraiból utoljára Franjo Tuđman tudott nyerni elnökválasztáson. A lap egyik publicistája pedig azt emeli ki, hogy érdekes lesz követni, hogyan fog majd az új államfő és a miniszterelnök együttműködni. Szerinte a kormányra nagy nyomás nehezedik majd annak érdekében, hogy előrehozott választásokat tartsanak.
A Jutarnji list című napilap idézte a HTV állami televíziónak vasárnap éjjel nyilatkozó politikai elemzőket, akiket nem lepett meg Kolinda Grabar-Kitarović győzelme. Az újságírók általános értékelése szerint viszont a legfontosabb a választók számára az volt, hogy azt érezték, a változásokra szavaznak. Egyöntetűen arról cikkeznek, hogy bármi is történjen, az új elnök mindenképpen komoly ellenzéke lesz a kormánynak.
Ami a külföldi híreket illeti, itt folyamatosan frissülnek az információk a párizsi vérengzéssel, a Charlie Hebdo című szatirikus francia hetilap elleni, múlt héten elkövetett terrorista merénylettel kapcsolatban. Az iszlámot, de a katolikus vallást is évek óta kifigurázó szerkesztők lemészárlása eddig soha nem tapasztalt nemzetközi tiltakozó összefogást váltott ki. A lapok legtöbbjének főoldalán kapott helyet a vasárnapi párizsi tüntetés is. Hatalmas tömeg vett részt a tiltakozó felvonuláson, amelynek élén mintegy ötven ország állam- és kormányfője vonult. Ekkora megmozdulásra még soha nem volt példa az országban – közölte a francia belügyminisztérium. A tárca becslése szerint a vidéki városokban összesen két és fél millióan vonultak utcára, míg Párizsban 1,2 és 1,6 millió közzé tehető a demonstrálók száma.