Az összefogás jegyében a nagyharsányi megemlékezésen

470
05-kiskoszeg_nagyharsany

Kiskőszeget (Batina) is képviselték Nagyharsányban (Magyarország) a nagyharsányi  csata évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyen.

Harsányi-hegyi csatának is nevezik az 1687. augusztus 12-én lezajlott, az osztrák-magyar-bajor-horvát seregek törökök felett aratott győzelmével végződő, a törökök végleges kiűzését eredményező ütközetet. 
Az ütközet 328. évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyen Nagyharsány horvátországi magyar testvértelepüléséről, Kiskőszegről is érkeztek vendégek Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese, Labrović Sandra, Kiskőszeg polgármester asszonya, valamint Sipos Krisztina, a Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke személyében.
– Megtiszteltetés volt számunkra, hogy részt vehettünk az eseményen, ezek az összejövetelek tovább erősítik a határon átnyúló kapcsolatokat. Sokra becsüljük a szoborpark megvalósításának ötletét Nagyharsány és Villány részéről, amely közös történelmünkre emlékeztet – nyilatkozta lapunknak Sipos Krisztina.
A kiskőszegiek a tavalyi emléknapon és keresztavatáson is részt vettek. A Nagyharsány emlékparkjában található kereszt a győzelmet és egységet szimbolizálja. Ennek jegyében rendezték az idei megemlékezést is, melyen a nagyharsányiakon kívül horvát és osztrák vendégek is voltak, és az összetartozást jelképező szobrokat állítottak. Horvátországot Vesna Haluga, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja képviselte.
A rendezvény egy horvát-magyar IPA-pályázat keretei között valósult meg.

 

{fcomments}