„Az önismeret az alapja mindennek”

0
377
Molnár Mónika

Molnár Mónika néhány évvel ezelőtt részt vett egy önismereti tréningen, amely gyökerestül megváltoztatta az életét, pozitív értelemben. Később a trénerképzést is elvégezte, így ma már ő tart DISC- és enneagram-képzéseket, hogy segítse a résztvevő egyéneket, csoportokat saját lelki fejlődésük útján.

Egyre több szó esik az önismeretről, illetve arról, hogy mennyire fontos „képben lennünk” saját magunkkal, talán nem is véletlenül, hisz ma már tudjuk, hogy mindennek ez az alapja.

Az önismereti kérdések (kik vagyunk, mik a céljaink stb.) megválaszolásában segítségünkre lehet a pszichológus, de az önismereti trénerek munkája, az általuk vezetett foglalkozás is e cél elérését segíti.

- Reklám -

Molnár Mónika is ezen az úton indult el három és fél évvel ezelőtt, amikor barátai biztatására önismereti tréningen vett részt, amit a magyarországi Fürkész Holding Kft. szervezett. Ugyanennél a vállalatnál ma már ő vezeti edzőtársával, Simits Ernővel a képzéseket, hogy segítse a résztvevőket az önismereti úton, amely minden ember életében a legnagyobb kihívás, kaland.

Az Uspješan korak (Sikeres lépés) nevet viselő vállalkozás keretében indították a Moja promjena (Változásom) brandet, amely önismereti tréningekkel foglalkozik, egyének és munkaközösségek számára.

E hónapban indítják az ún. DISC-tréning-eket online formában, magyar nyelven.

Mi is az a DISC-rendszer?

A DISC egy pszichológiai alapokon nyugvó személyiségtipológia, melyet az 1920-as évektől használnak. Elsősorban cégek alkalmazták állásinterjúk során, hogy feltérképezzék, alkalmas-e a jelentkező az adott tisztségre.

A DISC módszertana a viselkedési stílusok feltérképezéséhez ad értelmezési keretet, melynek elsajátítása hatékonyabbá teszi a kommunikációt, az együttműködést.

– A DISC-képzés során első körben megtudja a résztvevő, melyik viselkedési típusba (típusokba) tartozik, a második képzésen pedig megtanítjuk, hogyan tud hatékonyabban kommunikálni a másik típusokba tartozókkal. Ez nemcsak a munkában fontos, hanem a magánéletben, az emberi kapcsolatokban is – tudtuk meg Mónitól, aki a soron következő képzés egyik trénere lesz.

Felhívta a figyelmet, hogy a január 30-31-én induló online DISC-képzésre bárki jelentkezhet, aki többet tudna meg magáról, fejlesztené kommunikációs készségeit.

Enneagram: a következő lépcsőfok

A DISC egy alap-önismereti képzés, amely a szülőktől, barátoktól, iskolában, munkaközösségben felvett viselkedési mintát azonosítja. Azok számára, akik a DISC-tréning után jobban elmélyülnének saját maguk megismerésében, enneagram-tréningeket is indítanak a jövőben.

– Az enneagramm már azokkal a személyiségjegyekkel foglalkozik, amelyekkel születtünk, s olyan kérdéseinkre segít választ adni, hogy mik a mozgatórugóink az életben, mi irányítja döntéseinket stb. – közölte a másik módszerről.

Saját tapasztalata

– Miután végigcsináltam az enneagram-tréninget, hatalmas felismerés támadt bennem, nem költői túlzás, hogy utána gyakorlatilag semmit sem láttam már ugyanúgy. Ezt követően elindult egy „lavina”, egyrészt meg tudtam határozni az erényeimet és rájöttem arra, hogy amit eddig hibának véltem, az nem az, hanem fejlesztendő terület, amivel még dolgoznom kell. Nem féltem megnevezni azokat a dolgokat az életemben, amelyek hátráltattak, tudtam célokat meghatározni és hozzá lépéseket rendelni, és szépen lassan eljutottam oda, ahol most vagyok – osztotta meg velünk saját tapasztalatait.

Hozzátette, egyrészt megtalálta magát trénerként, ami a következő lépcsőfok volt számára.

– Rájöttem arra, hogy az emberekkel szeretek és tudok dolgozni, hogy tudok segíteni, ez pedig egy olyan szakma, ahol nemcsak én adok, hanem ugyanúgy kapok is az összes résztvevőtől – mondta Móni.

Az elmúlt két évben számos tréninget tartottak Magyarországon vállalatok képviselői számára, hogy segítsék a munkaközösségek csoportkohézióját, illetve csoportos tréningeket egyének számára.

A tréning során a vezető nem utasítja a résztvevőket, hanem rávezet a megoldásra, feladatokon, helyzetgyakorlatokon keresztül kíséri az embert/csoportot a fejlődésben.

– Az önismeret mindennek az alapja. Ezért is szajkózzuk, hogy akkor tudunk igazából cselekedni és fejlődni, hogyha először magunkat tesszük rendbe – mondta Móni, hozzátéve, az önismeretig való eljutás minden ember életében a legnehezebb út, mégis érdemes végigjárni.