Az idei zágrábi pénzelosztásról

0
701

Egyesületeink többsége a működésképtelenség határán egyensúlyoz, kötéltáncukat a támogatóikat is sújtó gazdasági válság is nehezíti.
Évről évre kevesebb támogatás jut a kisebbségi szervezetek működésére az állami költségvetésből is. Ezt tapasztalhatjuk a zágrábi Kisebbségi Tanács idei anyagi támogatásával kapcsolatban is.
A múlt héten megszületett döntés értelmében a különbség némiképpen csökkent ugyan a két magyar ernyőszervezet között, de még így is mintegy 800 ezer kúnával több jut a Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ). A semmiképpen sem arányos elosztást azzal próbálták kozmetikázni, hogy a kiadói tevékenységre nem a MESZ, hanem a MESZ által működtetett Baranyai Júlia Népfőiskola (BJN) pályázott – „természetesen” sikeresen. A HMDK-nak működésre, programokra, kiadói tevékenységre összesen 1 317 000 kúnát hagytak jóvá, a MESZ-nek pedig 1 438 000 kúnát, de ehhez jön még a BJN-nek megítélt 690 ezer kúna, így összesen 2 128 000 kúnával gazdálkodhat a MESZ. Mindkét szervezet közel ugyanannyi tagszervezettel rendelkezik, és azonos számú sajtóterméket ad ki, ráadásul az elmúlt években több olyan egyesület is volt, amely kivált a MESZ-ből és a HMDK-hoz „igazolt át”, így ők már a támogatásokat is a HMDK-s keretből kapják.
A két ernyőszervezeten belül működő egyesületeknek jóváhagyott támogatásokat pedig már egyáltalán nem érdemes összehasonlítani. Pedig megtehetnénk, hisz maga a Kisebbségi Tanács állított föl egy pontozási rendszert, amely alapján elvileg odaítéli a pénzeket. Ezért érhetetlen számomra, hogy egy azonos pontszámmal rendelkező HMDK-s kultúregyesület miért kap feleannyi támogatást, mint a MESZ-es. Az sem világos, hogy ha idén nem támogatják a Barkóca gyermeklapunk kiadását, akkor miért adnak mégis pénzt a Barkóca kisújságíró-táborra.
Úgy tűnik, sem a pontrendszernek, sem pedig a hivatali kritériumnak nincs értelme, mert a MESZ, illetve az általa kiadott újság pár évvel ezelőtt megsértette a hivatal támogatási kritériumának egyik pontját, ami elvileg a finanszírozásának a felfüggesztését jelentette volna. A „büntetésből” viszont nem lett semmi.