„Az elismerés az írás folytatására ösztönöz”

232

Juhász Bálint a külhoni magyarság soraiból elsőként kapta meg a Dugonics András Irodalmi Díjat ezoterikus, spiritulális irodalom kategóriában.

Egy szakács számára a legjobb visszajelzés, ha kérnek még a főztjéből, az írónak pedig az, ha olvassák és szeretik a művét. Juhász Bálint kiskőszegi/batinai író első regénye, A kapu másfél évvel ezelőtt jelent meg. E röpke idő alatt sok-sok emberhez eljutott, számos pozitív kritikában, visszajelzésben részesült, sokak számára „nyitott új világot”. Horvát nyelvre is lefordították, kapható a legjelentősebb magyar könyvkereskedésben, a Libriben, és fent van a Moly nevű internetes könyvterjesztő oldalon, ahol az emberek véleményezik, beszélnek róla; rengeteg rajongója lett Boncornak és Zorgónak, a két pixinmanónak, a regény főhőseinek.

Juhász Bálint munkásságát legutóbb az idei Dugonics András Irodalmi Díj odaítélésével ismerték el.

Dugonics András Irodalmi Díj

A Dugonics András Irodalmi Díjat M. Baranyai Anikó alapította, akinek a nevéhez többek között olyan kezdeményezések kapcsolódnak, mint a NÍRIS, avagy a Neves Írók Iskolája, a Mogul Kiadó vagy az Imádom a Könyveket Irodalmi Közösség nevű Facebook-csoport, amely mára több mint 25 ezer tagot számlál.

A Dugonics András Irodalmi Díjat 2020-ban hozta létre azzal a céllal, hogy a kortárs magyar irodalom azon szereplőit, akik a szórakoztató irodalom berkein belül alkotnak, díjazza az olvasóik és követőik bevonásával, és ezáltal nagyobb ismertségre tehessenek szert a szerzők.

„Felismerik, ha valamit szívvel-lélekkel csinál az ember”

A Dugonics András Irodalmi Díjra az olvasók jelölik a szerzőket, és ők szavazzák meg azt is, kinek ítéljék oda. Az idén is több mint húsz kategóriában lehetett szavazni a díj várományosaira, Juhász Bálint az ezoterikus-spirituális kategória első helyezettje lett.

– Nagyon hálás vagyok a rengeteg szavazatért és támogatásért, amit kaptam. Nagy megtiszteltetés, hogy ott lehetek a díjazottak között, különösen azért, mert ez egy olyan irodalmi elismerés, ahol az olvasók véleménye számít. Az pedig, hogy én vagyok az első külhoni magyar, aki ilyen megtiszteltetésben részesült, kimondhatatlan érzés, köszönöm szépen mindenkinek a támogatást – nyilatkozta lapunknak Juhász Bálint.

Hosszú ideje járja tudatosan az útját – tette hozzá –, rengeteg projektet, rendezvényt, kiadványt, programot valósítottak meg az évek alatt, s úgy tapasztalta, mások is felismerik, ha valamit szívvel-lélekkel csinál az ember.

Készülőben A kapu-trilógia 2. része

– Az elismerés az írás folytatására ösztönöz, talán nem árulok el túl nagy titkot, ha elmondom, hogy jelenleg A kapu folytatásán dolgozom. A varázslatos világ mostanra egy egész univerzummá szélesedett, épp a varázsjátékokat próbálom közelebb hozni az olvasóhoz, ami nem egyszerű, hiszen tudvalevő, hogy a pixinek csavaros észjárásán nem könnyű eljárni sem, nemhogy elmagyarázni, logikai szempontból megközelíteni – ad bepillantást a mesés regénybe, melynek megjelentetését tavaszra tervezi, s a manók történetét várhatóan egy trilógián keresztül követhetjük nyomon.

Bálintnak ezenkívül is számos ötlete van; a gyakorlatokkal és játékos feladatokkal tűzdelt interaktív oktatófüzet az erdei manók iskolájába nyújt majd mélyebb betekintést minden korosztály számára, illetve a jövő évi tervei közt szerepel egy coaching (mentális tréning) iroda nyitása Eszéken, ahol a coaching módszertan a ThetaHealing spirituális gyógyító és önfejlesztő módszerével kiegészülve fokozza a szolgáltatás hatásfokát azok számára, akik igénybe veszik.