Amikor a víz az úr

0
216

Katasztrofális helyzetet teremtettek az utóbbi napok heves esőzései – voltak olyan területek, ahol egyetlen nap alatt annyi csapadék hullott, mint máskor fél év alatt. Napokon át egyfolytában esett az eső, ami számos városban, településen okozott fennakadásokat. Dalmáciában az elmúlt húsz év során nem tapasztaltak hasonlót az ott élők, az ottani városok, Split, Zadar, Šibenik és Dubrovnik sem úszták meg a felhőszakadást.

Több nagy folyó mentén is napok óta rendkívüli állapot van érvényben. A Mura horvátországi szakaszán 30 centiméterrel meghaladta a vízállás a valaha mért legmagasabb szintet a Jutarnji list napilap hétfői beszámolója szerint, így itt a legkritikusabb a helyzet. A Kupa folyó ugyan visszatért a medrébe Karlovacnál, az elöntött utakon azonban jelentős kár keletkezett.

Még tart a májusi árvíz és gátszakadás után keletkezett károk szanálása a Száva menti településeken. Rajevo Selonál egy ideiglenes gátat építettek, így az ott lakók most feszülten figyelik a folyó vízszintjét. A környék lakosságának nagy része még vissza sem térhetett házaiba, és az ígért segítség nagy részét sem kapták meg.

Pár hónappal ezelőtt az egész ország összefogott, hogy segítsen azoknak az embereknek, akiknek a víz elárasztotta a házukat. Nem volt olyan település, szervezet, amely valamilyen módon ne segített volna a bajba jutott embereken. A különböző adományszámlákra is minden irányból érkeztek összegek. Ezzel kapcsolatban gyakran olvashattunk botrányokról, tragédiákról. Az adományszámlákról eltűnt a pénz, a segélycsomagok nem jutottak el a rászorulókhoz, és ami még szörnyűbb, voltak, akik nem tudták túltenni magukat azon, hogy egy élet munkáját semmisítette meg az áradás, és az öngyilkosságba menekültek.

Az országos lapok szerint ötszáz éve nem volt ilyen árvíz a mai horvátországi területeken, és évek kellenek majd ahhoz, hogy a pusztítás nyomait eltüntessék.