Adventi árnyak

0
385

 

A horvát statisztikai hivatal hétfőn közölt adatai szerint az idegenforgalmi szezon és az idénymunkák hatására a munkanélküliség hat hónapig folyamatosan csökkent, majd szeptembertől második hónapja ismét nőtt. Október végén 275 800 munkanélkülit regisztráltak, ami 6,3 százalékkal több a szeptemberinél. A horvát munkaügyi hivatal legfrissebb adata szerint 283 ezer munkanélkülit tartanak nyilván, közel 7200-zal többet, mint az előző hónapban.
Közben a horvát adóhivatal adatai szerint Horvátországban 7383 olyan munkaadó van, aki nem fizet bért. Ezek a munkaadók 24 774 embert foglalkoztatnak. Az adósok listáját is közzétették. Az adóhivatal adatai olyan cégekre, magánszemélyekre vonatkoznak, amelyek/akik három egymást követő hónapban nem fizettek bért.
Vasárnap meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún, és ezzel a bennünket körülvevő világ is lázas, „ünnepi” hangulatba kerül. Évről évre egyre korábban kezdődik az a felfokozott hangulat, amelynek az üzlet, a lakosság fogyasztásának az ösztönzése a legfőbb célja. Ezért a karácsonyra való készülődés is egyre nagyobb gondot jelent, különösen azoknak, akik a fenti statisztikák valamelyikének szenvedő alanyai. Közülük sokan biztosan nem a nagyáruházak pénztárainál, hanem a szociális önkiszolgálókban fognak majd sorban állni az ünnepi ebéd hozzávalóiért.
Az ünnepi készülődésre a migrációs válság is rányomja a bélyegét. Miután a nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő országok csütörtökön bejelentették, hogy ezentúl csak a háború sújtotta övezetekből érkező menekülteket engednek be, némiképp csökkent az emberáradat, de még mindig több ezren haladnak át Horvátországon is.
A párizsi terrortámadás óta pedig sokkal jobban félnek az emberek. Egyre több a hamis bombariadó. Terrorkészültségben van fél Európa. A szokásosnál több rendőrt vezényeltek ki több nagyváros „stratégiai fontosságú helyeire” és a közterekre, Franciaországban három hónapig szükségállapot van érvényben.