A szentlászlói és a várdaróci néptánccsoportjaink után a csúzai Csárdás és a dályhegyi ifjúsági táncegyüttes is Pomerben tánctáborozott

0
316
A dályhegyiek

Egymásnak adják a kilincset népi tánccsoportjaink a HMDK pomeri táborozási központjában, a Salamon Király Magyar Nyelvi és Kulturális Központban. A múlt héten a csúzai Csárdás tagjai töltöttek itt néhány napot, mialatt két alkalommal színpadra is léptek, a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület táncosai pedig ezen a héten gyakorolhattak itt a Szent István-napi műsorra.

Pomer az Isztriai-félsziget déli részén található, a Pomeri-öböltől északra. Pólától/Pulától mindössze nyolc kilométerre fekszik. A HMDK itt nyitotta meg új táborozási helyszínét, a Salamon Király Magyar Nyelvi és Kulturális Központot azzal a céllal, hogy az egész éven át szorgalmasan gyakorló néptánccsoportjaink fiataljai számára táborozási lehetőséget biztosítson az Adria partján.

Elsőként a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület ifjúsági tánccsoportja, majd az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport próbálhatták ki a teljesen felszerelt, felújított kétszintes épületet, amely összesen 35 fő befogadására alkalmas. 

Őket a HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Tánccsoportja követte, melynek tagjai múlt csütörtöktől vasárnapig táboroztak a pomeri központban.

A csúzai Csárdás

– Tánccsoportjaink hálásak a HMDK vezetésének, amiért létrehozták ezt a színvonalas létesítményt. A Csárdás tizenkilenc tagja vett részt a hétvégi táborban. Elégedett vagyok, mivel ismét bővült a létszámunk, új tagjainknak itt volt alkalmuk gyakorolni a tánclépéseket. Ittlétünk alatt két alkalommal is bemutatkoztunk: Pomerben, majd a közeli Medulinban is felléptünk szabadtéri színpadon. Székelyföldi és felcsíki koreográfiákat mutattunk be, amire sokan voltak kíváncsiak, sok turista telefonjával örökítette meg előadásunkat, s ezek a visszajelzések is erősítenek bennünket munkánkban – nyilatkozta lapunknak Fica János, a Csárdás vezetője.

A csúzai Csárdás

Kugler Elizabethtől, a Csárdás oszlopos tagjától megtudtuk, a két fellépésre természetesen a HMDK pomeri táborozási központjában készültek fel.

– A központ egy többcsillagos szállodának is megfelelne. A Csárdással számos alkalommal voltam korábban is a tengerparton tánctáborokban, de állítom, hogy ilyen csodálatos helyszínen még nem jártunk – nyilatkozta lapunknak Kugler Elizabeth, hozzátéve, a társaság is remek volt, az egyetlen problémát talán az jelentette, hogy gyorsan elmúlt a négy nap.

A Csárdás tánccsoport tagjai a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület népi táncosainak adták át a helyet, akik hétfőtől péntekig táboroztak Pomerben.

– A pomeri központ már akkor is lenyűgözött bennünket, amikor még csak képeken láttuk, de élőben sokkal-sokkal szebb. Hatalmas öröm minden táncosunk számára, hogy itt lehetünk. Tánccsoportunk eddig csak fellépni volt a tengerparton, rendszeres vendégszereplői vagyunk a Pulai Magyar Hétnek, ami mindig nagy élmény, de olyan tánctáborban, mint a mostani, még nem volt részünk – nyilatkozta lapunknak Tót Annamária.

A dályhegyiek

Hozzátette, természetesen ők is aktívan töltötték napjaikat, sokat próbáltak, különösen nagy hangsúlyt fektettek legújabb koreográfiájuk gyakorlására, melyet a HMDK Szent István-napi központi rendezvényén mutatnak majd be. 

A tábor a nyár hátralevő részében is nyitva áll majd ifjúsági és gyermektánccsoportjaink előtt.