A Népkör tánccsoportja is fellépett az Eszéki Magyar Napon

0
255

Szombaton került sor a 21. Eszéki Magyar Napra az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület szervezésében. Ezen a rendezvényen mutatkozott be először nagyközönség előtt az egyesület nemrég alakult népi tánccsoportja.

Ismét magyar néptánctól és zenétől volt hangos Eszék főtere a Népkör Magyar Kultúregyesületnek köszönhetően, amelynek tagjai idén is megszervezték az Eszéki Magyar Napot. A rendezvényen baranyai és szlavóniai néptánccsoportok léptek fel, de az esemény a termelőknek is bemutatkozási lehetőséget biztosított. Idén összesen huszonhárom stand állt a téren, melyek mögül magyaros ételeket, bort és egyebet kínáltak a kiállítók.

A kultúrműsor első része a gyerekszereplőkről szólt: drávaszögi és szlavóniai egyesületeink tánccsoportjai adtak elő gyerekjátékokat, táncokat.

Magdika Dániel, a Népkör elnöke, Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, Gárdos Béla eszéki magyar konzul és Karlo Šatvar, az eszéki városi tanács alelnöke nyitották meg a rendezvényt és köszöntötték a vendégeket.

– Ha egy rendezvény több mint két évtizeden át fennmarad, arról joggal mondhatjuk, hogy értéket képvisel. Az Eszéki Magyar Nap egy ilyen programja nemcsak a Népkör kultúregyesületünknek, hanem Eszék városának is – mondta Jankovics Róbert.

A műsor második része a táncegyüttesek látványos, zenés felvonulásával kezdődött, melyet a Pécsi Ércbányász Fúvószenekar vezetett, majd a baranyai, szlavóniai, vajdasági és magyarországi felnőtt népi tánccsoportok léptek színpadra. A műsort a Népkör kórusa nyitotta meg a himnuszok eléneklésével. Említésre méltó, hogy ezen a rendezvényen lépett színpadra először nagyközönség előtt eszék-rétfalusi egyesületünk népi tánccsoportja, mely néhány hónappal ezelőtt jött létre. A tánccsoportot az egyesület titkára, Szemesi Róbert vezeti.

– Egyesületünknek valamikor volt néptánccsoportja, és tagjaink közül néhányan ismét kedvet kaptak ehhez a tevékenységhez, így a Csoóri Sándor Alap támogatásával népviseletet varrattunk magunknak és tánccsoportot alakítottunk. Örülünk, hogy sikerült szélesíteni egyesületünk tevékenységét – mondta Szemesi Róbert.

Az együttesnek jelenleg tizenkét tagja van, de várják újak csatlakozását is, és tervezik, hogy koreográfust is fogadnak.

– A Magyar Nap kultúregyesületünk legnagyobb rendezvénye, melynek célja kezdetektől fogva, hogy összetoborozzuk a helyi és környékbeli magyarságot, illetve hogy bemutassuk a magyar gasztronómiát, gazdag népitánc- és népzenei világunkat a többségi nemzetnek – nyilatkozta lapunknak Magdika Dániel, az egyesület elnöke.

A Népkör nevében köszönetét fejezte ki a Bethlen Gábor Alapnak, a zágrábi Kisebbségi Tanácsnak, a Csoóri Sándor Alapnak, Eszék városának és Eszék-Baranya megyének a támogatásért, amelyek nélkül nem valósulhatott volna meg ez a rendezvény.

Az Eszéki Magyar Nap a szokásokhoz híven egy nagy, közös csárdással ért véget, melyben nemcsak a jelenlévő népi tánccsoportok vettek részt, hanem beálltak a nézők is, akik kedvet kaptak hozzá, hogy magyar zenére táncoljanak az eszéki Ante Starčević téren.

A Magyar Nap az eszéki magyar főkonzulátus által szervezett Eszéki Magyar Hét nyitóeseménye is egyben, mely ezen a héten zajlik, és sok-sok érdekes magyar vonatkozású programot – sporteseményt, kiállítást, színielőadást – tartogat az érdeklődőknek.