A kulcsszó a bizalom

0
910

Egy hónappal a választások után a HDZ és a Most múlt pénteki sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy megállapodást kötöttek a közös kormányalakításról.

Andrej Plenković rekordszámú, 91 támogatói aláírást gyűjtött össze a 151 fős parlamentben (kormányalakításhoz legalább 76 képviselő támogatására van szükség), ezt követően pedig harminc nap áll rendelkezésére, hogy kormányt alakítson.

Jankovics Róbert magyar kisebbségi képviselő többször is azt nyilatkozta, a legfontosabbnak azt tartja, hogy stabil kormánya legyen Horvátországnak, éppen ezért az elsők között támogatta Andrej Plenković miniszterelnök-jelöltet. Mint mondta, „a kulcsszó a bizalom”, azt ugyan nem láthatja előre, milyen nehézségekkel kell majd megküzdeniük a horvátországi magyaroknak az elkövetkező négy évben, de bízik benne, hogyha van bizalom, megoldás is lesz a problémákra.

Kiemelte, azt kérte az új kormánytól, nagyobb mértékben támogassa a magyar falvak infrastrukturális fejlesztését, az oktatási intézmények felzárkózását és a kulturális autonómiát.

Jankovics reményét fejezte ki, hogy mielőbb összeül a magyar-horvát kormányközi vegyes bizottság, melynek új összetételére is tett javaslatot. A két ország kabinetjeinek képviselői utoljára 2012 novemberében találkoztak Budapesten.

Több horvát lap, internetes portál is elismerően szólt Jankovics Róbert eddigi megnyilvánulásairól. Szerintük a magyarság képviselője új színt vitt a horvát politikába. Az pedig, hogy elsősorban Horvátország érdekeit tartja szem előtt, nemcsak a cikkek szerzői, hanem a kommentelők soraiban is szimpátiát váltott ki személye iránt. Az egyik internetes portál pedig gratulált a magyar szavazóknak, mivel azok – megfogalmazása szerint – jól választották meg parlamenti képviselőjüket.

Választói pedig szintén elégedettek lehetnek: a kormányalakítási konzultációk mellett továbbra is fontosnak tartja a magyar közösségekkel való kapcsolattartást, és nem hiányzott/hiányzik egyetlen rendezvényről most sem.

Az elmúlt másfél évtized és az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy egy olyan magyar parlamenti képviselőnk lesz (van), aki biztosan a horvátországi összmagyarság helyzetével, gondjaival foglalkozik majd.

Micheli Tünde