A hobbi és a munka ötvözete meghozta gyümölcsét

376
hegedus-daniel-otletversenyen

A várdaróci Hegedüs Dániel jelenleg egyetemi tanulmányait folytatja a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Egy horvátországi vállalatban már kipróbálhatta magát a szakterületén, így hamarosan gyakorlott szakemberként bővíti a diplomások körét, ami sokat jelent a munkaerőpiacon. Lelkesedését mi sem bizonyítja jobban, mint az egyetem által meghirdetett üzleti ötletversenyen elnyert innovációs díj. Ötlete szorosan kapcsolódik hobbijához – az airsofthoz.

hegedus-danielDániel harmadéves hallgatója a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának, gazdálkodás és menedzsment szakon. A közgazdaság felé való orientálódás egyértelmű volt számára, ugyanis közgazdasági szakközépbe járt a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban.
2011-ben lehetősége adódott arra, hogy az egyetemi tanulmányok mellett – melyek az elméleti oktatásra helyezik a hangsúlyt – gyakorlati tapasztalatokra is szert tegyen. Állást kapott idehaza, az Ascommerce cégnél, amely a pélmonostori Patria Hotel tulajdonosa is. A vállalat ez időben nyitott új szállodát a tengerparton, Dugi Rat-on. Dániel a marketing osztályon kapott helyet, őt bízták meg a hotel arculatának kialakításával. Emellett más marketing-feladatokat is ellátott – új termék bevezetésén dolgozott, valamint a pélmonostori Patria Hotel munkájában is közreműködött.
2013 júniusáig dolgozott az Ascommerce vállalatnál. Ezen idő alatt – a széles munkakörnek köszönhetően – több téren is gyakorlati tudásra sikerült szert tennie: a vendéglátásban, az élelmiszeriparban, valamint a projektmenedzsmentben is, amit további tanulmányai és munkái során is hasznosítani tud.

 

Elnyerte az egyetem által meghirdetett üzleti ötletverseny innovációs díját
A tavalyi év folyamán a pécsi egyetem közgazdasági karának Simonyi Üzlet- és Gazdaságfejlesztési Központja „5LET OUTLET” címmel üzleti ötletversenyt hirdetett azzal a céllal, hogy elősegítse az egyetem hallgatóiban, oktatóiban, dolgozóiban rejlő kreativitást, újítás iránti készségeket.
Dánielnek már régóta ott motoszkált a fejében egy ötlet, amely hobbijához, az airsoft-játékhoz, valamint a lőfegyverek iránti érdeklődéséhez kapcsolódott. 2006 óta tagja a várdaróci vadásztársaságnak, airsofttal pedig 2007-ben kezdett el foglalkozni. Ez a paintballhoz hasonlatos sport, melyben műanyag gömblövedékeket kilövő, alacsony energiájú légfegyverekkel játszanak, Horvátországban is egyre népszerűbb.
Dániel ötletének lényege, hogy a forgalomból kivont, illetve elhasználódott lőfegyvereket egy új, hatékonyabb módon hasznosítsák, mégpedig úgy, hogy átalakítják játékra alkalmas légfegyverekké.
– Több cikket is olvastam az interneten arról, hogy a kelet-közép-európai országoknak gondot jelent a már nem használt fegyverek kezelése. Ezeket a legtöbbször összezúzzák, esetenként beolvasztják a fém alkatrészeket, a többi pedig hulladéklerakókba kerül. Egyes államok úgy oldják meg a problémát, hogy harmadik világbeli országoknak adják el olcsón, ha a nemzetközi egyezmények ezt lehetővé teszik. Úgy gondoltam, okosabban is fel lehetne használni ezeket a fegyvereket oly módon, hogy airsoft játékfegyverekké alakítjuk át őket, amelyek emberi élet kioltására nem alkalmasak, és nem alakíthatók vissza éles fegyverekké – fejtette ki Dániel.
Innovációs ötletét azelőtt nem volt lehetősége megfelelő közönség előtt bemutatni, ezért úgy gondolta, benevez a versenyre. A Simonyi ÜGFK az ötlet kidolgozásához mentort és csapatot biztosított a számára az egyetemről, s ezt követően együtt dolgoztak a projekten tizennégy héten keresztül. A tervet tavaly, december 5-én mutatták be a szakmai közönség előtt, ahol az ötletet innovációs díjjal jutalmazták, valamint a befektetők figyelmét is felkeltette. Ennek köszönhetően tovább fejleszthetik a projektet.
Dánielnek mostanában nem sok ideje jut a vadászatra és az airsoftra. Jelenleg a projektre és tanulmányaira koncentrál, utóbbinak a végéhez közeledik. Azt, hogy a diplomáját hol fogja hasznosítani, egyelőre még nem tudja.

 

{fcomments}