A határokon átnyúló együttműködési lehetőségekről tárgyaltak

0
26

A hétvégén Vukováron tárgyaltak a horvátországi, valamint a szerbiai Kisebbségi Tanács képviselői. A téma a határon átnyúló együttműködési lehetőségek kisebbségpolitikai szempontból való kihasználása volt.

A határokon átnyúló együttműködés sok lehetőséget rejt az országhatárok közelében élő közösségek számára. Az efféle kezdeményezéseket az Európai Unió is támogatja, ezért e téma kapcsán a hétvégén egy konferenciát tartottak Vukováron szerbiai és horvátországi kisebbségek részvételével.

A tanácskozást Božo Galić, Vukovár-Szerém megye zsupánja nyitotta meg, majd Aleksandar Tolnauer, a zágrábi Kisebbségi Tanács elnöke vette át a szót. Az összejövetelen szó volt többek közt arról, hogy mivel Horvátország már uniós tag, így megfelelő tapasztalatokkal rendelkezik az EU-s pályázatok terén, ami nagy segítséget jelenthet a szerbiai pályázók számára. A tanácskozáson részt vett Jakumetović Rozália, Vukovár-Szerém megye magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke is.

– A konferencián számos jó ötlet hangzott el, melyek közül az egyik A Duna összeköt nevű kezdeményezés. Ha ez megvalósul, mindkét országban profitálhatnak majd belőle a nemzeti kisebbségek. Jó ötletnek tartom magát a konferenciát is, hiszen együtt többre vagyunk képesek – mondta Jakumetović Rozália.