A családi nap járvány idején is összehozza a zágrábi magyarokat

0
59

A zágrábi magyarok januárban is megszervezték hagyományos havi összejövetelüket, a családi napot. A Bundek tónál sütöttek nyárson, cserkészjátékokat játszottak, társalogtak.

Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsa (ZVMKT), az Ady Endre Magyar Kultúrkör, valamint a Zrínyi Miklós Cserkészcsapat már évek óta havi szinten rendez családi összejöveteleket.

– Azért kezdtük szervezni a családi napot, hogy legyen egy program, amelyen minden korosztály számára társalgási, kikapcsolódási lehetőséget tudunk nyújtani. Mivel minden összejövetelre a szabadban kerül sor, így programunk a járvány sújtotta években is szinte megszakítás nélkül működhetett, ebből is látszik, hogy milyen nagy a közösségformáló ereje a zágrábi magyarok körében. A januári összejövetel tematikája általában a szánkózás, idén viszont ezt nem tette lehetővé az időjárás, így másik kedvelt kirándulóhelyünkön, a Bundek tónál gyűltünk össze – nyilatkozta lapunknak Balázs Piri Zoltán, aki a ZVMKT-t, valamint a cserkészcsapatot is vezeti.

Kicsik és nagyok is szívesen sütögettek a szabadtűznél, kolbászt és szalonnát tűztek a nyársakra. A süteményekről pedig az anyukák és nagymamák gondoskodtak.

A cserkészcsapat szervezésében cserkészjátékokon is részt vehettek a gyerekek, ami amellett, hogy szórakozási lehetőséget nyújt, toborzó „funkcióval” is bír, a szülők számára pedig „nyílt napként” szolgál, akik így betekintést nyerhetnek a csapat tevékenységébe.