A boldogságnak is van világnapja

0
208

Március 20. a boldogság világnapja.
Bizony, ilyen is van. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) két éve hívta életre a kezdeményezést. „A boldogság alapvető emberi cél, és ha a politika javítja a boldogság feltételeit, az egy egész társadalmat előbbre visz” – állítja John Ashe, az ENSZ Közgyűlésének elnöke. Úgy tűnik, a világon eluralkodott boldogtalanság arra késztette az ENSZ vezetőit, hogy a világnappal arra ösztökéljék az embereket, hogy az év 365 napjából legalább egyen legyünk boldogok…
A boldogság napjának „ötlete” az ázsiai buddhista országból, Bhutánból származik, a király  ott vezette be pár évvel ezelőtt, és az alkotmányukban is rögzítették a bruttó nemzeti boldogság (Gross National Happiness) fogalmát lakosai jólétének mérésére.
A kilenc pontból álló index segítségével megbecsülhető, hogyan érzik magukat az emberek gazdasági, társadalmi és érzelmi szempontból. Olyan tényezőket néznek, mint pl. az ország mentálhigiéniás állapota, az oktatás, a közösségi élet, az egészségügy, általános életszínvonal, a kormányzat stb. Ha ezeket a mutatókat nálunk megvizsgálnák, nem igazán lenne okunk a boldogságra, ezt támasztja alá egy nemrégiben közzétett kimutatás is, amely szerint a horvátok a pesszimisták élmezőnyében vannak.
De mit is jelent tulajdonképpen a boldogság?
Tudományos értelemben maga a boldogság egy mentális jóléti állapot, amelyet pozitív élmények táplálnak. A boldogság keresése a legfontosabb motiváció az ember életében. Hajszoljuk, kutatjuk, megoldásokat keresünk, ideológiákat gyártunk arra, hogy miért vagyunk boldogok vagy boldogtalanok.
Mi tesz, mi tehet bennünket boldoggá?
Hiszen mindenkinek megvan a maga problémája, elég, ha csak a szűkebb környezetünket nézzük. Vajon mennyire lehet az boldog, aki már hetek óta nem kapta meg a fizetését, vagy az, aki már a sokadik állásinterjú után sem talált állást. Vagy az, aki úgy érzi, az univerzum is összeesküdött ellenne, és bármit is tesz, nem tud egyről a kettőre jutni?
Ők hogyan legyenek boldogok?
A boldogságot nem lehet kikényszeríteni. Először, mint ahogy az ENSZ-közgyűlés elnöke is mondta, a politikának kell a boldogság feltételein javítani.