Miniszteri látogatás az eszéki magyar iskolaközpontban

494
Andócsi János, Blaženka Divjak és Jankovics Róbert

A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központba (HMOMK) látogatott november 22-én Blaženka Divjak horvát oktatási miniszter. A hivatalos látogatás apropója a magyar diákotthon hamarosan kezdődő építése volt.

Blaženka Divjak oktatási miniszter eszéki hivatalos látogatásának első állomása volt a magyar iskolaközpont. Jankovics Róbert, a horvátországi magyarok parlamenti képviselője már több ízben is tárgyalt az oktatási miniszter asszonnyal, aminek köszönhetően sikerült hosszú évek után végre a tervektől a konkrétumokig jutni a diákotthon ügyében.

– Képviselői megbízatásom első évében az egyik legfontosabb feladatomnak a horvátországi magyar oktatás feltételeinek a javítását tekintettem. Ennek kulcsfontosságú része a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központhoz tartozó diákotthon megépítése. A miniszter asszony mai látogatása ékes bizonyítéka annak, hogy a kollégium gyorsan fel fog épülni, és bízom benne, hogy már a 2018-19-es tanévben birtokukba vehetik a diákok – mondta Jankovics Róbert, aki hozzátette, az új kollégium minden bizonnyal hozzájárul majd a jövő horvátországi magyar értelmiségének a kineveléséhez és az itteni magyarság megmaradásához.

Andócsi János, a központ igazgatója szerint történelmi pillanatokat élünk, hiszen 18 évnyi működés után végre sikerül megépíteni az intézmény teljes körű működéséhez elengedhetetlen diákotthont.

– Nagyon örülök, hogy az oktatási miniszter asszony személyesen is ellátogatott hozzánk, mivel ez üzenetértékkel is bír a horvát kormány részéről, amely felismerte, hogy megmaradásunk egyik pillére az oktatás, amelynek pedig fontos része a kollégium – mondta az igazgató, aki  hozzátette, hogy reményei szerint az 50 fős objektumba már jövő ősszel beköltözhetnek az első lakók.

Ami a „menetrendet” illeti, a következő lépés, hogy a minisztérium kiírja a közbeszerzési pályázatot, az eljárás befejezése után kezdődhet az építkezés. Az állami költségvetésből a leendő kollégiumra fordítható összeg 2018-ban 5 millió, 2019-ben pedig 3 millió kúna.