1980 óta nem volt valós gazdasági növekedés Horvátországban

0
267

Egy gazdasági elemző szerint 1980 óta stagnál a gazdaság Horvátországban. Volt ugyan egy enyhe növekedés 2000 és 2008 között a horvát piac liberalizálása következtében.
Hiába a folyamatos kormányzati ígérethalmaz, hazánk hosszú évek óta lejtmenetben van. A gazdasági növekedés meg csak álom, míg a rohamosan emelkedő munkanélküliség, valamint a szintén drasztikusan felfelé ívelő államadósság is mind nagyobb terhet ró a lakosságra. A kialakult helyzetért pedig a jövő-menő kormányok egymást okolják. Az elemző szerint hasonló a helyzet, mint Görögországban, ahol az eladósodott állam vezetői szerint mindezért azok okolhatók, akik a töméntelen hitelt adták, és nem azok, akik ezeket a hiteleket felvették. A gazdasági szakember szerint Horvátországban is az emberek egy része osztja ezt a véleményt.
A hitelek nagy részét nem megfelelően fektették bele. Minden kormány csak rövidtávú megoldásokban gondolkodott. Példaként az autópályákat említi, amelyek ugyan nagy bevételeket jelentettek, de amikor a felvett hiteleket törleszteni kellett, már nem volt miből, mert közben termelési létesítményekbe nem fektettek be. Nem épültek gyárak, helyettük hatalmas sportcsarnokokat húztak fel, amelyeket mára nem tudnak fönntartani.
A kormánynak évente 10 milliárd kúnára van szüksége, hogy a költségvetési lyukakat betömje. Ezt azonban csak abban az esetben tudná megtenni, ha eladná az állami tulajdont és drasztikusan megemelné az adókat, vagy pedig csökkentené a költségeket. Halogatják a reformok bevezetését (a közelgő parlamenti választások előtt nem valószínű, hogy bármiféle népszerűtlen döntés születik). A magas adók és a bizonytalan jogi környezet visszavetette a hazai és külföldi magánberuházásokat is. Az uniós pénzeket sem tudták kihasználni, így pl. tavaly a rendelkezésre álló összegnek csak a 45 százalékát hívták le.
Közben pedig odáig jutottunk, hogy sorra nyitnak az ingyenkonyhák, a szociális önkiszolgálók, egyre több az éhező gyerek az iskolákban, és naponta indulnak a tömött buszok Horvátország nagyvárosaiból németországi célállomásra úgy, hogy retúrjegyet senki sem vált.