Zrínyi és Szulejmán nyomában

0
1477
zrinyi-szulejman

A „Zrínyi-Szulejmán tematikus út” címmel tavaly szeptemberben indult, határon átívelő projekt keretében április 14-15-én horvát-magyar turisztikai workshopra került sor a szigetvári vár Lovagtermében. A rendezvényen mindkét ország turisztikai szakemberei képviseltették magukat. A kétnapos műhelymunka célja a szakmai kapcsolatok szorosabbra fűzésén túl a tematikus út továbbfejlesztési lehetőségeinek feltárása volt – olvashattuk Szigetvár város önkormányzatának a sajtóközleményében.

A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében elnyert támogatásból Eszék városa, a Dárdai járás, az Eszéki Turisztikai Hivatal és Szigetvár Város Önkormányzata komplex turisztikai fejlesztést valósít meg. A 14 hónapos közös fejlesztés elsődleges célja a Zrínyi-Szulejmán tematikus útnak mint új kulturális turisztikai termékcsomagnak a kialakítása részben már meglévő attrakciókra, részben a projekt során kialakítandó újdonságokra építve, és mindezek egységes arculati keretbe foglalt aktív promóciója.

A projekt keretében elkészül a tematikus út turisztikai adatbázisa, kulturális értékleltára, valamint sokrétű többnyelvű turisztikai kiadványai, térképek, állomáshelyjelző táblák, weboldal, megvalósítanak szakmai eseményeket, utazó kiállításokat, valamint információs pontokat alakítanak ki. Eszéken a vasútállomáson, a buszpályaudvaron, a repülőtéren, valamint a hajókikötőben interaktív terminálok segítik majd a turistákat a tájékozódásban. A projekt megvalósításával magyar-horvát-ottomán kulturális és épített örökségeket kapcsolnak össze, és kínálnak egyedülálló turisztikai csomagot a Zrínyi és Szulejmán emlékét ápoló utazóknak.

A közös munka következő állomására 2016. április 23-26. között került sor, ugyancsak kétnyelvű tanulmányútról van szó, melynek résztvevői Eszéktől Verőcéig (Virovitica) 30 települést jártak be.

2016 május 14-én, szombaton a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak Szigetvárra egész napos tematikus gasztronómiai rendezvényükre, melynek keretében sor kerül a Zrínyi-emlékév ételének a kiválasztására a jelenleg is zajló receptverseny legjobbjai közül. Történelmi főzőverseny keretében amatőr csapatok is megmérethetik tudásukat szakértő zsűri előtt. A családokat kézműves játszóház, gyermek hastánctanfolyam, pónikocsikázás és kirakodóvásár is várja. A történelem szerelmeseinek fegyverbemutatókkal, hagyományőrzők bemutatójával, vártörténeti sétával kedveskednek a szervezők. A zenekedvelők is készülődhetnek, hiszen a Vivat Bacchus és Péterfy Bori is fellép. Az estét tűzzsonglőrök színesítik.

Kísérő rendezvényként a helyi TDM egyesület borversenyének keretében kiválasztják Szigetvár Város Borát, továbbá táncbemutató és a Márkus Színház műsora is gazdagítja a programokat.