Značajno je pojačano zastupanje Mađara u Zagrebu

0
36

U Odbore Hrvatskog sabora su prošlog tjedna izabrana tri vanjska člana iz redova DZMH i to dr. Tibor Santo, Oliver Matijević i Snježana Sabo. Zahvaljujući tome još više je ojačala mađarska zastupljenost u procesima donošenja zakona.

Hrvatski sabor ima ukupno 29 odbora čije se stalno članstvo sastoji od aktualnih zastupnika, ali im u poslu pomažu i vanjski članovi. Vanjske članove zastupnici biraju na plenarnoj sjednici. O njima je Sabor prošlog petka donio odluku. Glasovanje je bilo iznimno važno za Mađare u Hrvatskoj, naime čak troje Mađara je izabrano u te odbore.

- Reklám -

Kao i u prošlom ciklusu, dr. Tibor Santo će ponovno pomoći pri donošenju zakona u Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku.

-Velika čast je za mene da su me ponovno izabrali u Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora. Ovo je važan mandat koi traži punu odgovornost, naime ovih dana valjda ovaj Odbor ima najviše posla zbog epidemije – rekao je dr. Tibor Santo, koji je dodao, da će i nadalje svoj posao obavljati kako to najbolje umije.

U Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, zastupnici su izabrali Olivera Matijevića, izvršnog predsjednika DZMH.

-Interes Mađara u Hrvatskoj je da budemo prisutni na što više mjesta i da možemo utjecati na odluke koje se tiču i  nas. Mislim da je velika odgovornost što mogu sudjelovati u poslu Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, naime ovdje se dogovaraju oni poslovi koji mogu utjecati na informiranje na materinjem jeziku, što je za našu zajednicu jako važno – rekao je Oliver Matijević. Uloga Odbora za informiranje, informatizaciju i medije je iznimno važna i zbog toga jer na prijedlog Odbora, Sabor na plenarnoj sjednici između ostaloga imenuje i ravnatelja HRT-a. 

U Odboru za turizam je mjesto dobila Snježana Sabo, predsjednica Zajednice Mađara Daruvar.

-Već odavno se bavim turizmom, zbog toga mislim da svoje stručno znanje mogu u potpunosti iskoristiti u funkcioniranju Odbora. Nebrojene prijedloge imam za razvoj Odbora, koje ću, nadam se, uspjeti ostvariti, ali naravno, otvorena sam i za nove inicijative, ako bilo tko ima prijedlog vezan uz turizam, neka mi se obrati s povjerenjem – rekla je Snježana Sabo, koja bi ovim putem voljela zahvaliti svima na potpori.

Proširila nam se „ekipa“

Prema saborskom zastupniku Mađara za mađarsku zajednicu je iznimno važno kvalitetno zastupanje njihovih interesa, koje je sada prošireno novim stupovima u Zagrebu.

-Od kada sam izabran, radim na tome da mađarska zajednica na što više mjesta ima utjecaja u poslovima koji se tiču nas. U tome je prvi korak bilo stavljanje Nandora Čapoa na čelo Uprave za nacionalne manjine nekadašnjeg Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zagrebačka „ekipa” nam se sada još proširila, naime, uspjeli smo delegirati tri takve stručne osobe u odbore sabora, koji će svoj posao obavljati držeći pred očima interese Mađara – izjavio je Róbert Jankovics, koji i ovim putem čestita i želi dobar posao novim članovima odbora.