Zágrábi magyar óvodás nyerte a Mondókára fel! pályázatot

15-Petra_Mondka_plyzat-copy

A Mondókára fel! című pályázati felhívásra nyolc országból összesen 42 videó érkezett, az első helyezett Barics Petra, a zágrábi Kéknefelejcs óvoda Magyar Kisebbségi Csoportjának óvodása lett.

Komárominé Győri Blanka egy magyarországi anyuka, aki már tízévesen mesét írt, mert egy nagyot álmodni, és létrehozta – először a Facebookon – a Kreatív Baba Ajándék és Kávézó nevű csoportot, illetve az azonos nevű blogot. Ez nagyon gyorsan kedvelt lett az anyukák körében, így elindítottak egy mese- és versírópályázatot. Legutóbb 2015. október 16-án, az olvasás éjszakáján egy újabbat hirdettek meg Mondókára fel! címmel, melyre a világban élő, kilenc évet be nem töltött magyar gyerekektől várták a szüleik által készített, spontán mondókás videókat. A beérkezett pályaművek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbat. A zsűri tagjai: Ábrahám-Tandari Ágnes előadóművész, akit a gyerekek Galagonya bohócként ismerhetnek, György–Horváth Zsuzsa, a Magyar Televízió Híradójának munkatársa, bemondó, a szép beszéd elkötelezett híve, Balázs Bulcsú szerkesztő, operatőr, akinek számos televíziós produkció fűződik a nevéhez.
A pályázat fővédnöke, Tarján Vera nyelvtanár is kihangsúlyozta a mondókázás, mesélés fontosságát: mindez a gyermeki nyelv- és egyben teljes személyiségfejlődést helyezi előtérbe, ezeket segíti.
A pályázat 2015. december 10-én zárult le. A pályázati felhívásra nyolc országból összesen 42 videó érkezett. A szakmai zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, hogy a sok bűbájos mondókázó gyermek közül kiválassza a legjobbat. Az eredményhirdetésre 2015. december 23-án került sor.
Édesanyja, családtagjai és óvónői nagy örömére a Mondókára fel! pályázat első helyezettje Barics Petra, a zágrábi Kéknefelejcs óvoda Magyar Kisebbségi Csoportjának az óvodása lett.
A büszke édesanya elmondta, semmi sem bizonyítja jobban, mennyire nagy odaadással és örömmel ülteti át a két óvónő, Svaguša Katalin és Petković Eszter a magyar nyelv, a mesék és a mondókák, hagyományok iránti szeretetet a gyerekekbe. Az első hely számos díjjal is jár: egy névre szóló hímzett párnával, egy Gyöngycsibék és barátai könyvvel, egy mondókás könyvvel és Kacaj Panka Mesés versek az állatokról című CD-jével.
Hozzátette azt is, reméli, hogy Komárominé Győri Blanka jóvoltából az év során több pályázat is napvilágot lát, amelyekről aztán a Képes is beszámolhat.
– mt