Zágráb: ülésezett a Kisebbségi Tanács

0
52
Aleksandar Tolnauer

Múlt csütörtökön tartotta soros ülését az országos Kisebbségi Tanács. Napirenden a 2019-es évre beérkezett pályázatok, a tanács betöltendő helyeire kiírt pályázat, valamint a kisebbségi önkormányzati/tanácsi választásokat szabályozó törvény volt.

Tolnauer: Kevesebb pályázat – nagyobb anyagi igények

A múlt héten megtartott ülésen a Kisebbségi Tanács tagjai részletes tájékoztatást kaptak az idei évre beadott pályázatokról. A kisebbségi szervezeteknek, intézményeknek egy hónap állt rendelkezésükre, hogy beadják pályázataikat, a határidő de-cember 24-e volt.

– A 2019. évi pályázatunkra összesen 1035 programot nyújtottak be, ami szám szerint kevesebb, mint tavaly, de a kért összeg 50.653.703,57 kúna, ami majd három millióval több, mint amennyit a 2018-as évre igényeltek – nyilatkozta lapunknak Aleksandar Tolnauer, a Kisebbségi Tanács elnöke, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az állami költségvetésben erre a célra elkülönített összeg az idén ismét emelkedett, és több mint 34.605.157 kúnát fognak kiosztani, de ez szerinte még mindig jóval elmarad a 42 millió kúnától, amennyit a kisebbségi szervezetek programjaira 2009-ben az állami költségvetésben különített el az akkori horvát kormány.

Az ülésen véleményezték a horvát kormány által februárban kiírt pályázatot, amelynek értelmében a március 27-én mandátumuk lejárta miatt távozó 12 tanácstag helyett újakat fognak választani. Megvitatták a kisebbségi önkormányzatok megválasztásának módját szabályozó törvény részleteit is.

Jankovics: A cél, hogy végre újra 4 millió kúna fölött legyen a horvátországi magyarságnak a Kisebbségi Tanácson keresztüli állami támogatása

– A horvátországi magyarság az egyetlen kisebbség, amelynek a támogatása minden évben emelkedett 2016 óta, és tavaly 3,8 millió kúna volt. Ebből 2018-ban összesen 44 magyar szervezet programjait, rendezvényeiket, különböző kiadványaikat sikerült támogatni. Bízom abban, hogy az idei projektek is jók, és hogy a horvátországi magyar szervezeteknek juttatott összeg eléri a lélektani 4 millió kúnás határt is. Persze ez még mindig nagyon messze van a 2009-ben a horvátországi magyar szervezetek működésére és programjaira biztosított 4,7 milliótól – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője.