A vendéglátás drávaszögi állócsillagai

0
713

A várdaróci Citadella a Drávaszög egyik legnépszerűbb étterme, mely a legkülönbözőbb hal- és rostélyos ételekkel csalogatja a vendégeket. Tulajdonosai, a Lázár fivérek családi vállalkozásukról beszéltek lapunknak, melynek a vendéglátáson kívül része a mezőgazdasági birtok is.

Idén negyven éve, hogy Várdarócon a Lázár család megnyitotta vendéglőjét, a Citadellát, melyet ma fiaik vezetnek, és amely ma már messze földön ismert kiváló tájjellegű ételeiről.

Az apa, Lázár János a ’70-es évek elején is a vendéglátóiparban dolgozott, később egy falusi büfét üzemeltettek, majd 1978-ban úgy döntöttek, saját éttermet nyitnak. Az alapfogás, amire éttermük imázsát építették, a halpaprikás volt, régiónk legismertebb és legkedveltebb specialitása, de természetesen más hal- és rostélyos ételek is szerepeltek az étterem kínálatában.

A szülők indították a vállalkozást

– Abban az időben sokkal több étterem működött e tájon, mint manapság, többek között a híres Csingilingi csárda is fogadta még a vendégeket, mégsem konkuráltak egymással, egyrészt azért, mert nagyobb volt a népesség, másrészt amiatt, hogy több ember engedhetett meg magának egy vendéglői vacsorát, mint manapság – tudtuk meg Győzőtől, az idősebb testvértől.

A Citadellába az egész ország területéről és valamennyi jugoszláv tagköztársaságból is érkeztek vendégek, de Magyarországról és távolabbról is, akiket kezdetben 4-5 pincér szolgált ki, és a konyhában is kb. ennyi szakács sürgölődött. A jó ebédhez jó nóta szólt, rendszeresen hívtak zenekarokat, ez ma sincs másképp.

Szarvasmarha-tenyésztéssel és földműveléssel is foglalkoznak

Az étteremnyitás után nem is volt kérdéses, hogy Győző és Szilárd milyen irányban folytatják tanulmányaikat. Mindketten pincérnek tanultak, majd egyből munkába is álltak a családi vendéglőben.

A család kezdetben nádvágással is foglalkozott. A tetőfedésre, de sok más területen is felhasználható alapanyagot szinte egész Európába szállították. Idővel felhagytak a nádvágással, s az étterem vált elsődleges tevékenységükké, viszont sohasem csak ebből éltek. Vállalkozásuk másik ágazata a mezőgazdaság.

– Állattartással és földműveléssel is foglalkozunk. Jelenleg 150 tenyészmarhánk van, többek között szürkemarhát tartunk. Természetesen hazai alapanyagot használunk fel az étterem konyháján, a jószágok jelentős részét pedig eladjuk. Hazai vevők mellett külföldi felvásárlóink is vannak – mondta Győző, hozzátéve, az állattenyésztési szektor nem a legkifizetődőbb tevékenység hazánkban, de úgy megéri, hogy saját maguk termelik a takarmányt. Összesen négyszáz hektárt művelnek, takarmánynövény mellett az alapvető gabonakultúrákkal foglalkoznak. Újabban teheneket is tartanak, melyek a tenyészmarha-állomány pótlásául szolgálnak.

Pályázatok segítségével fejlesztik vállalkozásukat

Pályázatok segítségével fejlesztik gazdaságukat minden területen. Azon túl, hogy még több tehenet vásárolnak, terveik között szerepel többek között a géppark fejlesztése és az étterem felújítása is. Szilárdtól megtudtuk, az étterem épületén fennállása óta már eddig is sokat változtattak.

A Lázár fivérek, Győző és Szilárd

– Kezdetben az étterem hatvan személy befogadására volt alkalmas, később jelentős bővítésen esett át, így ma már háromszázan is elférnek, szép időben még többen, mert kiülhetnek a nádfedeles teraszra is – tudtuk meg Szilárdtól.

Sok helybélit is bevonzanak ide a jobbnál jobb ételek és csütörtöktől szombatig az élő zene. Eszékről érkeznek a legtöbben, de az egész országból és külföldről is visszajárnak ide, mert tudják, nem fognak csalódni az ételekben. A Citadella a főút mellett található, így azok is megállnak itt, akik nem hallottak még róla. A fellendülő falusi turizmus is jó hatással van az étterem forgalmára.

Házi alapanyagot használnak fel az étterem konyháján

A távolabbról érkezőknek szállást is biztosítanak

A távolabbról érkező vendégek miatt néhány éve apartmankiadással is foglalkoznak. Az étteremmel szemben egy impozáns épület áll a megfáradt utasok rendelkezésére, de a szomszédos Bellyén is van kiadó szobájuk Lázáréknak. Összesen 25 főt fogadhatnak jelenleg. Még egy, az étterem közelében levő épületet megvásároltak, szeretnék, ha egy autóbusznyi vendéget el tudnának szállásolni egyszerre.

A Lázár fivérek szülei, akik a vállalkozást elindították, már nyugdíjasok. A gazdaságot most Győző és Szilárd vezetik, alkalmazottaikkal együtt huszonketten dolgoznak. Gyerekeik is lassan bekapcsolódtak a munkába, így az idősebb generációknak nem kell attól tartaniuk, hogy nem lesz kire hagyniuk a családi vállalkozást.