Van, aki továbbviszi a családi gazdaságot

221

Az erdődi Hodán család azelőtt földműveléssel és gyümölcstermesztéssel foglalkozott. Néhány éve vágtak bele a juhtenyésztésbe, mely mára fő tevékenységükké vált.

Az Erdődi-háton a mezőgazdaság mellett nagy hagyománya van a szőlő- és gyümölcstermesztésnek. Hodánék is már generációk óta művelik a földet, a lankásabb dűlőkön pedig gyümölcsöt termesztenek. Az utóbbi időben a késői fagyok miatt egyre bizonytalanabbá vált a gyümölcstermesztés, ezért 2015-ben úgy döntöttek, belevágnak valami újba, mégpedig az állattenyésztésbe. Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően gépeket és Romanov juhokat vásároltak, melyek azóta elszaporodtak, így egy valóságos nyáj van már a birtokukban.

– Jelenleg százötven jószágunk van, melyeket napközben a legelőn tartunk, estére viszont betereljük őket az akolba – mondja Hodán Valéria, hozzátéve, hogy kezdetben ugyan voltak nehézségek, de hamar belejöttek a tenyésztésükbe. Egyetlen problémájuk, hogy a Romanov juhok gyapjújára nincs kereslet, ezért azt nem tudják hasznosítani.

„Ma született“ kisbárányok Hodánéknál

A Romanov juh nagyon ellenálló és szapora fajta, ezért tenyésztésük kifizetődőbb, mint hagyományos társaiké. Egy állat évente kétszer ellik és alkalmanként akár négy bárányt is a világra hozhat, melyek gyorsan nőnek és húsosabbak is őshonos rokonaiknál. A faj szaporaságáról magunk is meggyőződhettünk, hiszen ottjártunk napján két anyajuh is négy-négy kisbárányt hozott a világra.

A fiatal lány példát mutat kortársainak

A gyümölcstermelésben és a juhtenyésztésben látja jövőjét Hodánék lánya, Karolina is, aki két évvel ezelőtt hozta létre saját családi mezőgazdasági vállalkozását.

– A szüleim voltak a legerősebb motivációm, hiszen ők már hosszú ideje a mezőgazdaságban tevékenykednek. Én is már gyerekkoromban vezettem a traktort, részt vettem a gyümölcsös művelésében, az állatok etetésében, és amint befejeztem a középiskolát, vállalkozást indítottam. Azóta is határozottan érzem, megtaláltam a hivatásom ebben a tevékenységben – nyilatkozta lapunknak Hodán Karolina, hozzátéve, kortársai meglepődtek döntésén, senki sem gondolta volna, hogy tanulmányai után birkákkal foglalkozik majd, traktort vezet és gyümölcsfákat nevel. A mezőgazdaság a fiatalok, és főleg a nők körében nem túl népszerű tevékenység, éppen ezért hiszi, hogy pozitív példaként szolgálhat korosztálya számára vállalásával, ami nem „divat“ kérdése, és még csak attól sem függ, hogy valaki melyik nemhez tartozik, ami lényeges, az az elhivatottság.

– Annak mindenesetre örülök, hogy mellettem van anyu és apu, akik segítenek nekem a munkában, így szabadidőm is akad. Részt veszek a helyi kultúregyesület munkájában, táncpróbákra járunk, ezenkívül szívesen kirándulunk a környéken – mondta Karolina, hozzátéve, egyelőre ezek azok az aktivitások, amelyek beleférnek a járványhelyzet kereteibe.

Kiskora óta a falusi élet szerelmese, ezért amikor eljött az ideje, egy percig sem gondolkozott azon, hogy merre tovább. Szüleivel együtt hajnalban kel, hogy ellássa a jószágokat, dolgozzon a földeken és a gyümölcsösben. Kitartó és kemény munkájuk eredménye pedig az, hogy családi gazdaságuk szépen fejlődik és gyarapodik.