Újra napirenden a kötelező védőoltás

210

Újra napirendre került a kötelező védőoltás kérdése hazánkban, miután egy házaspár Az élet vagy oltás egyesülettel közösen az alkotmánybírósághoz fordult a szülők azon jogára hivatkozva, hogy maguk dönthessenek arról, beoltatják-e a gyereküket vagy sem. Európa legtöbb országában egyébként csak ajánlják az oltásokat, Horvátországban és Magyarországon pedig kötelező.

A házaspár és az egyesület kérvényét végül az alkotmánybíróság azzal utasította el, hogy a szülőknek a törvény és az alkotmány szerint is kötelező beoltatni gyerekeiket. A probléma ezzel nem oldódott meg, mert sok szülő továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy ő dönthessen a védőoltás kérdésében.

A kötelező védőoltások körüli vita már néhány éve zajlik. Az egyik oldalon azok állnak, akik szerint ez a módszer a legmegfelelőbb a betegségek meggátolására, a másikon pedig azok, akik szerint a védőoltások propagálása a gyógyszerlobby műve.

A horvát „oltási naptárban” foglaltak szerint a gyerekeket TBC, hepatitis B, diftéria, tetanusz, gyermekparalízis, mumpsz, rubeola, bárányhimlő, szamárköhögés és a Haemophilus influenzae baktérium okozta megbetegedés ellen oltják be. Lobbytevékenység zajlik a HPV kötelezővé tételéről, és beszélnek a pneumococcus és a rotavírus-fertőzés elleni oltás bevezetéséről is.

Egyes szakemberek szerint a szelektálás nélküli teljes gyermekpopulációk nagyméretű beoltása valószínűleg nem indokolt. Minden egyes oltás szükségességét, biztonságosságát és hatásosságát alaposan meg kellene vizsgálni. Azokat, melyekről megállapítható, hogy hatástalanok, ki kellene zárni vagy a rizikósnak minősített populációkra korlátozni.
A hepatitis B elleni kötelező védőoltásról (amit már a szülészeten adnak be) több szakember is azt állította, hogy szükségtelen. Ugyanez vonatkozik a HPV és influenza elleni oltásra. Más kérdés viszont a rubeola, a himlő vagy a mumpsz elleni vakcina, mert ezen betegségek jelenléte az elmúlt pár évtizedben jelentősen csökkent, és ebben az oltásoknak van a legnagyobb érdemük.

Egyre többen vannak azon a véleményen hazánkban, hogy Horvátországban is, több európai országhoz hasonlóan, az oltatni-nem oltatni döntést át kellene engedni a szülőknek.

A védőoltások szükségessége  

A fertőző betegségek megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltások alkalmazása, többségük ezért is kötelező. Azok a betegségek, amelyek ellen oltanak, évtizedekkel ezelőtt még rettegett kórok voltak.

A védőoltások tekintetében a szülők körében sokáig nem voltak kételyek, mindenki elfogadta azokat, és beoltatta a gyermekeket.

Az utóbbi időben sajnos szárnyra kaptak olyan vélemények, amelyek megkérdőjelezik a védőoltások szükségességét. Akik ezt állítják, azok nincsenek tisztában a védőoltások hatásával, nem ismerik azokat a betegségeket, amelyek ellen a vakcinák védelmet nyújtanak.

Az, hogy a betegségeket nem ismerik a mai fiatal szülők, éppen annak köszönhető, hogy a védőoltások hatására ezek eltűntek. Számos példa figyelmeztet arra, hogy a jelenlegi kedvező helyzet csak addig tart, amíg fennáll a védőoltások által kialakított immunitás. A védőoltások szükségessége tehát nemhogy nem kérdőjelezhető meg, hanem alapvetően fontos megelőző tevékenység.

10-vdolts-AndreaStanković Kovács Andrea gyógyszerészként és szülőként is azon a véleményen van, hogy szükséges a védőoltás. Azt nem állítja, hogy nincsenek mellékhatásai, hiszen az oltással gyengített kórokozókat fecskendeznek be, amelyeket azonban le tud győzni a szervezet, és ezáltal kialakul az immunitás.

– A kislányom a múlt héten kapta meg a 18 hónaposoknak járó vakcinát. Ő eddig mindig reagált, most is enyhén belázasodott és megdagadt a szuri helye. De ezek a tünetek vizes borogatással és lázcsillapítóval könnyen kezelhetők – véli Andrea, hozzátéve, hogy a gyerekeknek mintegy 50%-a reagál az oltásra. Persze, mint mondja, lehet hallani súlyosabb következményekről is, de 10 ezer gyerek közül általában egynél fordulnak ilyenek elő. Ez könnyebben orvosolható, mint a járványok által okozott tömeges elhalálozás.

10-vdolts-Oltas-SiposKeresztes Sipos Lívia két kisfiú édesanyja, gyerekei eddig minden védőoltást rendszeresen megkaptak, és ő is úgy gondolja, hogy fontos a vakcina. Ő azt mondja, hiányolja a tájékoztatást egy-egy vakcinát illetően.

A szülők felelőssége, hogy gyermekeiknek megadjanak mindent, ami segíti egészséges fejlődésüket. Az egészségügy feladata pedig az, hogy a legkorszerűbb módszerekkel megelőzzék a gyermekek egészségét fenyegető súlyos betegségeket. Ennek rendkívül fontos eleme a védőoltások rendszere.

2012-ben egyébként 28 gyerek szülei tagadták meg az oltást, míg tavaly már ez a szám 143-ra emelkedett. Hazánkban 2000 kúnára büntetik azokat, akik nem oltatják be gyerekeiket.

{fcomments}