Újabb bizonyíték van arra, hogy a génmanipulált élelmiszerek rákot okoznak

0
171
11-gmkukoricakicsi

Az utóbbi napokban, hetekben nagy vihart kavart a kutatók által bizonyított és nyilvánosságra hozott tény, mely szerint génmódosított kukoricával etetett patkányokban daganatok és szervkárosodások alakultak ki.

Először a Food and Chemical Toxicology nevű szaklapban közölték eredményeiket a kutatók, majd a hír futótűzként terjedt végig minden valamirevaló újság hasábján, folyóiratokban, internetes portálokon. A génmódosított kukorica (NK 603) mellett a Roundup nevű gyomirtószerrel kapcsolatba került egyedek is korábban pusztultak el, illetve gyakrabban fordultak elő rákos megbetegedések, máj- vagy vesekárosodás.

A mögött, hogy Monsanto (egy amerikai eredetű, multinacionális mezőgazdasági és biotechnológia vállalat, mely leginkább Roundup márkájú gyomirtójáról és a génkezelt magok terjesztéséről ismert- a szerk.) és társai az elmúlt évek botrányainak ellenére még mindig újabb és újabb génmanipulált vetőmagokkal fertőzhetnek, sokan világméretű összeesküvést gyanítanak a világ nagyhatalmai és a WHO, FAO stb. között. Hiszen már 2007 előtt is hasonló gondok merültek fel a MON863 nevű génmódosított kukoricával kapcsolatban, ami úgy tűnik, azóta is rendszeresen és egyre nagyobb mértékben visszatérő probléma.

Az illetékes hatóságok szűkszavúan nyilatkoznak, még vizsgálódnak. Az NK 603 kukorica vetőmag Európában nem engedélyezett. Mint nyersanyag pl. az élelmiszeriparban mégis felhasználható. Tudjuk, az ilyen génmódosított alapanyagokat tartalmazó termékeket elvileg megfelelően fel kell címkézni. De hogy valójában mekkora mennyiségtől kell feltüntetni, azt nem lehet tudni.

 

Magyarország GM-mentes övezet

Magyarországot jelenleg moratórium védi a génmódosított (GM) növények termesztésétől és a GM-mentes mezőgazdaság mellett érvel, az ezzel kapcsolatos moratóriumhoz pedig már több európai ország is csatlakozott. A környezetére számos káros hatásai mellett egy GM-mentes övezet előnyt is jelenthet az európai piacokon. Természetesen ezt folyamatosan támadják a Monsanto-féle világméretű cégek és lobbistái.

A jelenlegi rendszer tele van hiányosságokkal. Például számos GM-növényfajtára van tilalom, többségüket eleve kizárólag csak takarmányozásra fejlesztették ki, nem emberi fogyasztásra. Az importra nincsenek szabályozások, tehát a szóban forgó termékek külföldről könnyedén beszivároghatnak a szupermarketek polcaira.

 

Horvátország

A horvát szábor környezetvédelmi bizottsága egyhangú álláspontja az, hogy Horvátország GM-mentes övezet legyen, és hogy fejlődése az ökológiai szemléletű gazdálkodáson alapuljon. A polgárok 80 százaléka is a génmanipuláció ellen van. Ennek ellenére idén márciusban mégis elfogadták azt a határozatot, amely alapján hazánkban is a jelenlegi európai uniós jogszabályok vannak érvényben, miszerint nem kell jelölni, hogy a piacra dobott termék alapanyaga tartalmaz-e módosított géntechnológiával előállított kukoricát.

A vita folytatódik, az érvek és ellenérvek mindkét oldalon szaporodnak. A kutatók folyamatosan megjelenő, felháborodást keltő tanulmányai idővel mindig feledésbe merülnek. Holott érdemes a „túlzásba vitt” génmódosítás témájával és következményeivel foglalkoznunk, hiszen saját és utódaink egészsége a tét.

 

{fcomment}